Besser bude vysvětlovat kontakty na odsouzeného podnikatele

05.12.2011 6:31

Ministr kultury Jiří Besser (TOP 09) má v pondělí na tiskové konferenci vysvětlovat svoje kontakty s podnikatelem Pavlem Hráchem, který byl odsouzen za korupci, a chybějící údaje ve svém majetkovém přiznání. O spolupráci s Hráchem minulý týden informovala média. Besser o víkendu o kauze hovořil s předsedou TOP 09 Karlem Schwarzenbergem a svým stranickým šéfem, předsedou STAN Petrem Gazdíkem. Ten pak řekl, že Besserovi věří. S ministrem chce hovořit i premiér Petr Nečas (ODS). Informuje agentura ČTK.

Besser bude vysvětlovat kontakty na odsouzeného podnikatele
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jiří Besser

Server Aktuálně.cz v pátek informoval o tom, že Besserův společník ve firmě Comoros Group Hrách byl před měsícem odsouzen za korupci. Hrách uplácel manažerku České konsolidační agentury Radku Kafkovou, pražský městský soud mu za to uložil podmíněný trest. Besser navíc svou účast ve společnosti vlastnící nemovitost na Floridě neuvedl v majetkovém přiznání.

Besser se v pátek ohradil proti podezření, že s Hráchem podniká, a uvedl, že odsouzení Hrácha s pořízením bytu na Floridě nesouviselo.

Odstoupí Besser kvůli podezření stejně jako ministři ODS?

Gazdík v neděli ČTK řekl, že mu Besser předložil důkazy, které jsou v rozporu s tím, co o jeho údajné spolupráci s odsouzeným psala média. Rozptýlil tak podle něj podezření, že by se mohl podílet například na praní špinavých peněz. Tím však podle Gazdíka věc nekončí, v úterý se jí bude zabývat předsednictvo TOP 09, za další týden širší vedení STAN.

Premiér Nečas Lidovým novinám ke kauze řekl, že pokud by kterýkoli ministr porušil zákon, považoval by to za vážné, a uvedl, že ministři za ODS odstupovali, i když se jim žádné porušení zákona neprokázalo.

Související:

reklama

autor: vfe

Ing. Miroslav Balatka byl položen dotaz

Můžete definovat, co je dezinformace?

Všichni o nich mluví, ale co to přesně je? Třeba za covidu jsme byly svědky toho, jak se měnilo, co je pravda a co dezinformace

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„To jste neměli vědět.“ Fiala v centrále CIA. Toto vyplavalo z minulosti

21:40 „To jste neměli vědět.“ Fiala v centrále CIA. Toto vyplavalo z minulosti

Když na jaře 2019 zavítal Andrej Babiš coby premiér do sídla CIA, vzbudilo to rozruch. Vyjádřila se …