Bez cenzury o lithiu. Skála hovořil o vyvádění výnosů do ciziny, ministr Havlíček mu hrozil žalobami za skandalizaci

08.10.2017 15:01

Hosty pořadu Názory bez cenzury, jenž byl odvysílán na facebookovém profilu FTV Prima, byli ministr průmyslu a obchodu Jiří Havlíček (ČSSD) a místopředseda strany KSČM Josef Skála. Řeč byla o kauze lithia, která se rozvířila minulý týden.

Bez cenzury o lithiu. Skála hovořil o vyvádění výnosů do ciziny, ministr Havlíček mu hrozil žalobami za skandalizaci
Foto: Daniela Černá
Popisek: Místopředseda KSČM Josef Skála na předvolebním setkání ve Frýdku-Místku

„Kdybyste si přečetli to memorandum i webové stránky dané společnosti, tak byste se dočetli, že společnost se považuje za stoprocentního vlastníka ložiska,“ varoval úvodem Skála a vadí mu, že společnost hovoří o tom, že je majitelem projektu. „Memorandum není smlouva. Memorandum je nezávazná forma. Vyjadřuje to pouze společný zájem účastníků tohoto memoranda,“ podotkl k tomu Havlíček. 

„Ten technologický postup zpracování té suroviny, která se vytěží, není ve světě neobvyklý. Ta věc se bude dále řešit. O technologii zpracování není nyní rozhodnuto,“ zmínil následně Havlíček k dotazu, jak bude probíhat těžba.

Video najdete ZDE.

Skála pak jen zopakoval, že nesouhlasí s tím, aby do těžby vstupoval někdo jiný než český stát. I proto se chce zasadit o zákonnou iniciativu, která by k těžbě opravňovala český průmyslový subjekt. „Chceme, aby výnosy nešly kamsi do zahraničí do privátních rukou,“ sdělil Skála.

PhDr. Josef Skála, CSc.

  • KSČM
  • historik, publicista a editor revue Střípky ze světa
  • mimo zastupitelskou funkci

„Pan Skála vůbec nezná zákony České republiky,“ obul se do Skály Havlíček s poukazem na horní zákon a na geologický zákon. Následně se snažil vyvracet to, že by šlo o zakázku a že by se celá věc děla bez vědomí vlády. „Ten, kdo tak tvrdí, v podstatě lže,“ sdělil Havlíček. 

Skála však následně poukázal na nehospodárnost celého aktu. „V momentě, kdy se hájí zájmy České republiky, není možné hledět na to, kolik dní je do voleb,“ oponoval pak k výtkám Havlíček. „Působí to podezřele jen v očích KSČM či pana Babiše, jehož strana o tom věděla a jehož ministr životního prostředí uvedl, že s tímto krokem souhlasí. Neudělal jsem nic špatně, jednal jsem v zájmu České republiky,“ dodal Havlíček. 

Těžba lithia podle něj Čechům přinese i možná nová pracovní místa, kdy se může jednat až o několik tisíc takovýchto míst. „Ku prospěchu České republiky to bude jen tehdy, bude-li to v českých rukou,“ sdělil Skála v reakci, kdy do sebe oba muži neustále šili ohledně různých názorů na celou věc. 

Oba muži se pak vyjádřili i k vlivu těžby na životní prostředí. „Tato otázka se bude muset řešit,“ zmínil Havlíček pětistupňový proces průzkumu. „Nás to zajímá samozřejmě také. Víme z řady zdrojů, že tuto otázku lze zvládnout civilizovaně. Kraj i příslušná samospráva by měly dostávat přiměřený díl inkasa,“ sdělil Skála. 

Havlíček se pak vymezil proti tomu, že by měl nést případné následky arbirtráže, jak varoval Skála. „Znovu opakuji, memorandum je deklarace,“ sdělil Havlíček s tím, že memorandum není ani smlouva o smlouvě budoucí. Memorandum je jen, jak tvrdí, nezávazné ujednání.

„O svém plánu jsem nikdy nemlčel. Nevěděl jsem, když jsem nastupoval do funkce 4. dubna, že budu toto memorandum podepisovat,“ zmínil také Havlíček. „Zvažuji právní kroky vůči všem, kteří se mě pokoušejí skandalizovat. Ať už je to pan Babiš nebo pan Skála. Na mém dobrém jménu mi záleží. Budou-li tyto útoky pokračovat, budu zvažovat právní kroky,“ dodal. „Nikde na vás neútočím,“ oponoval Skála. 

reklama

autor: vef

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

osobnosti ANO

Dobrý den, paní Dostálová, překvapil mě průzkum, podle kterého vás řada lidí nezná. Je pravdou, že já se o politiku dost zajímám a díky PL vás i znám. Ale napadá mě jedna věc, není chybou, že za ANO vystupují stále ti stejní? Babiš-Schillerová-Havlíček, občas vy nebo pan Nacher? Není potřeba, aby ge...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Bitevní stodola.“ Smáli se, ale funguje to. Rusové vyzráli na ukrajinské drony

20:13 „Bitevní stodola.“ Smáli se, ale funguje to. Rusové vyzráli na ukrajinské drony

Válka na Ukrajině přinesla do moderního válčení použití dronů a dalších bezpilotních letounů, které …