Bez dodržování dohod nemá koalice smysl, myslí si Kalousek

05.09.2012 17:58

Ministr financí Miroslav Kalousek nepovažuje za možné, že by se o návrhu daňového balíčku mohlo znovu jednat kvůli šesti koaličním poslancům. Naopak odsuzuje neschopnost ODS dodržovat dohody. Řekl to v rozhovoru pro Českou televizi.

Bez dodržování dohod nemá koalice smysl, myslí si Kalousek
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ministr financí Miroslav Kalousek

"Představte si, že bychom teď začali vyjednávat se šesti poslanci ODS změnu uzavřené a schválené dohody, tak logicky přijde dalších šest poslanců TOP 09, kterým se také nelíbí řada jiných věcí na tom balíčku, a budou říkat: my budeme chtít zase tohle nějak jinak," upozornil v ČT Kalousek s tím, že tímto způsobem podle něj vládnout nelze.

"Alfou a omegou koaličního vládnutí je dodržování již uzavřených dohod," podtrhl Kalousek. "Není-li některý z partnerů schopen kompromis dodržet, koalice postrádá smysl," doplnil. Ministr zároveň považuje za jisté, že s dalším předložením balíčku vláda spojí i hlasování o své důvěře. Znovu předložit příslušný návrh chce Kalousek ještě dnes. Závěrečné hlasování o něm čeká na počátku prosince.

Postup šestice poslanců ODS se nezamlouvá ani vicepremiérce Karolíně Peake. Případné pozměňovací návrhy, které se objeví při novém projednávání balíčku ve sněmovně, podle ní nemají šanci na úspěch. Na úpravě balíčku by se totiž musela shodnout celá vládní koalice. Poslanci LIDEM v balíčku daňových opatření při jeho novém projednávání žádné změny požadovat nebudou. "Předpokládám, že se to bude mlít v rámci ODS," soudí Peake. Už dlouho prý ale neviděla "žádnou ochotu v očích pana ministra Kalouska" k možnosti předělávat rozpočet.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: joh

komunikace

Jak víte, že když vy teď o důchodové reformě nechcete s vládou komunikovat, že oni pak budou komunikovat s vámi? Není tohle hlavní problém, že se na zásadních věcech nedokážete dohodnout? A ještě jedna věc, s kým budete chtít vládu tvořit, když to odmítáte se SPD a evidentně se stranami SPOLU se na ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Prigožin „žije“? Vyneseny silné informace

15:16 Prigožin „žije“? Vyneseny silné informace

Kam zmizeli žoldnéři wagnerovců? Zdá se, že kremelský vládce Vladimir Putin nadále dokáže efektivně …