Bezpečné Česko: Nový projekt hejtmana Haška a Andora Šándora

20.11.2015 16:35

Kraje chtějí lépe čelit bezpečnostním hrozbám, začaly proto spolu s bezpečnostním odborníkem a dřívějším náčelníkem Vojenské zpravodajské služby Andorem Šándorem pracovat na projektu Bezpečné Česko. Hejtmani si od projektu slibují, že se podaří minimalizovat dopady případných mimořádných situací a kraje na ně budou připraveny ještě více než dosud. Po jednání Rady Asociace krajů to dnes v Brně řekl Šándor a předseda Asociace Michal Hašek (ČSSD).

Bezpečné Česko: Nový projekt hejtmana Haška a Andora Šándora
Foto: Česká televize
Popisek: Bývalý náčelník Vojenské zpravodajské služby, generál v záloze Andor Šándor

Hejtmani spolu se Šándorem zanalyzují současný stav integrovaných záchranných systémů, které by měly být schopné efektivněji čelit bezpečnostním hrozbám. "Dnes byl schválen záměr a o podrobnostech spolupráce se bude dále jednat," doplnila k tomu pro ČTK mluvčí Jihomoravského kraje Eliška Holešinská.

Projekt není spontánní reakcí na nedávné tragické události v Paříži, ale navazuje podle Haška na cvičení Blackout, které se na jaře uskutečnilo na jižní Moravě. "Neřešíme jen bezpečnost v úzkém slova smyslu, jako je zajištění hranice či veřejného pořádku a bezpečnosti vzhledem k terorismu, zahrnujeme také otázku energetické bezpečnosti včetně ochrany vodních zdrojů," řekl Hašek.

Podle Šándora by měla vypracovaná analýza ukázat, zda je současná kapacita integrovaných záchranných systémů dostatečná, a současně by z ní měly vyplynout případné požadavky na změnu zákonů. "Budeme řešit postavení hejtmana v krizovém řízení a jeho vztah k centrální vládě. Po cvičení Blackout se ukázalo, že některé části legislativy už neodpovídají požadavkům dnešní doby," řekl Šándor.

Hašek také zmínil, že se bude řešit i fungování armády v mimořádných situacích. "Dnes je to profesionální sbor prakticky s pracovní dobou a nevíme, jak funguje po pracovní době, jestli například existuje bojová pohotovost. Musíme zjistit, jak rychle je schopná reagovat," řekl Hašek.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: spa

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

To si to ČT zase podělala. Seriál Stíny v mlze viděl, kdo neměl

10:21 To si to ČT zase podělala. Seriál Stíny v mlze viděl, kdo neměl

„Konečně se lidi chytili a začínají se pěkně udávat. Napráskali řezníka, co nadával na Ukrajince, a …