Bezstarostný rej umělců! Hradní mluvčí uzemnil herečku

13.03.2021 14:46

Prezident Miloš Zeman v rozhovoru pro ParlamentnílListy.cz mj. udeřil na umělce, kteří se před pár dny sešli v Rudolfinu na udílení Českých lvů. Zeman je označil za snobskou sebranku. Teď herečka Eliška Balzerová vrátila prezidentovi úder. Jenže netrvalo dlouho a hradní mluvčí Jiří Ovčáček rázně vystoupil na obranu svého šéfa. Podívejte se sami na planoucí slovní požár.

Bezstarostný rej umělců! Hradní mluvčí uzemnil herečku
Foto: Hana Brožková
Popisek: Prezident Miloš Zeman

Miloš Zeman v rozhovoru pro server ParlamentníListy.cz opět rozdal spoustu slovních ran. Volal po politické popravě ministra zdravotnictví Jana Blatného (za ANO) i ministra zahraničí Tomáše Petříčka (ČSSD). Prezidentovi se nelíbí, že Blatný trvá na tom, že ruská vakcína Sputnik musí být prověřena stejně jako jakákoli jiná vakcína a až po prověření smí být podávána českým občanům. Zeman by standardní ověřovací mechanismy EU rád obešel.

Psali jsme: Zeman pro PL: Vyhodit Blatného. Může za mrtvé, blokuje Sputnik. Varuji Babiše

Posléze udeřil i na umělce, kteří se u příležitosti udělování ocenění Český lev sešli v Rudolfinu. Hradní mluvčí Jiří Ovčáček se těsně po setkání umělců zlobil, že státní vyznamenání se v říjnu udělovat nemohla, ale umělci si ceny předávají, jako by se nechumelilo.

Zeman přitakal.

„Můj tiskový mluvčí Jiří Ovčáček reagoval naprosto správně povzdechnutím, že jsme nemohli realizovat státní svátek 28. října a já se ptám, je snad Český lev, který upřímně řečeno je spíš akcí pro snobskou sebranku, důležitější akcí než národní svátek?“ vypálil prezident

A herečka Eliška Balzerová odpověděla.

„Byla jsem také přítomná na slavnostním večeru mezi – vašimi slovy – ,snobskou sebrankou‘. S radostí a hrdá na práci kolegů jsem předávala hlavní cenu pro nejlepšího herce Ivanu Trojanovi za film Šarlatán. My, ve vašich očích šašci a klauni, jsme od nepaměti měli za úkol nastavovat mocným zrcadlo. Udělám to dnes i já. Prý vás pobouřila a k nevybíravému výroku přiměla fotografie kouřících kolegyň a kolegů bez roušek. Tak pro pořádek: Bylo to místo mimo budovu, k tomuto účelu určené. A ruku na srdce – kolikrát jste vy kouřil na místech zcela nevhodných a dával jste si přinášet „popelníček“, kdykoli a kdekoli se Vám zlíbilo, i k nelibosti ostatních,“ napsala Balzerová v dopise, z něhož citoval server Novinky.cz.

Jedním dechem dodala, že mnohé české filmy dělají České republice lepší pověst a jméno než někteří vládní politici.

Jenže tím to neskončilo. O slovo se znovu přihlásil také hradní mluvčí Jiří Ovčáček.

Znovu zdůraznil, že oslavit státní svátek republiky považuje za tak zásadní, za jistou kotvu pro celou českou společnost, že neoslavení tohoto svátku na Pražském hradě považuje za oběť. Oběť, kterou Hrad podstoupil v zájmu ochrany zdraví oceněných i v zájmu uklidnění české společnosti.

Pro předávání Českých lvů, které nebylo odloženo, proto pochopení nemá.

„Ba co více, neúměra tohoto konání byla podtržena bezstarostným rejem, který zaznamenali fotografové. Jak archetypální! Lidé nemohou činit v zájmu ochrany zdraví mnohé věci, ale vyvolení ve stylu starého Říma pořádají pomyslné hody ve svém paláci. Současnost touží po lživých frázích a sladkých slovech. Odmítá přímé pojmenování stavu, situace, jednání. Hned se dostavuje rozčilení a ohrazení se. Třeba dopisem,“ napsal Ovčáček na sociální síti Facebook.

„Vězte, že umělcova činnost, pokud rozdává radost divákovi, čtenáři, posluchači, si zasluhuje úctu a uznání. Umění je posláním, protože vstupuje do životů druhých. A pohlcuje životy těch, kteří umění tvoří. Je krásné a pozdvihuje. Uměním není snobská filmová párty navzdory tíživé situaci celé země. Není a na tom trvám,“ zdůraznil hradní mluvčí.

Jiří Ovčáček napsal dopis

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

koronavirus

Více aktuálních informací týkajících se COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MZ ČR. Přehled hlavních dezinformací o COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MV ČR. Pro aktuální informace o COVID-19 můžete také volat na Informační linku ke koronaviru 1221. Ta je vhodná zejména pro seniory a osoby se sluchovým postižením.

Zcela jiné informace o COVID-19 poskytuje například Přehled mýtů o COVID-19 zpracovaný týmem Iniciativy 21, nebo přehled Covid z druhé strany zpacovaný studentskou iniciativou Změna Matrixu, nebo výstupy Sdružení mikrobiologů, imunologů a statistiků.

autor: mp

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Už se jich nezbavíme.“ Farský zkoušel migrační pakt hájit. Nešlo to

8:15 „Už se jich nezbavíme.“ Farský zkoušel migrační pakt hájit. Nešlo to

O tom, co skutečně přináší schválený migrační pakt diskutovali v pořadu Události, komentáře zástupci…