Biden, Obama, Clinton... Tři prezidenti a tisíce lidí na místech teroru z 11. září 2001

11.09.2021 15:31

Jedenácté září. Svět si dnes připomíná dvacáté výročí od teroristických útoků ve Spojených státech, při nichž zahynuly tisíce lidí. Americká hlava státu Joe Biden vyzval Američany k jednotě. Píše to server ČeskéNoviny.cz.

Biden, Obama, Clinton... Tři prezidenti a tisíce lidí na místech teroru z 11. září 2001
Foto: YouTube.com
Popisek: Útok na Světové obchodní centrum 11. září 2001

Obřad na místě, kde stávala newyorská „dvojčata“ Světového obchodního centra, zahájilo rozvinutí americké státní vlajky za doprovodu hymny USA. Následovala minuta ticha přesně ve chvíli, kdy před dvaceti lety první letadlo narazilo do severní věže WTC. Na místě jsou tisíce lidí a také hlava státu Joe Biden i jeho předchůdci Barack Obama a Bill Clinton. Všichni si tak připomínají památku obětí teroristických útoků.

Další vzpomínkové akce se konají v Pentagonu, nedaleko Washingtonu, kam před dvaceti lety narazilo třetí unesené letadlo, pilotované islamistickými teroristy, a u obce Shanksville v Pensylvánii, poblíž které se zřítil čtvrtý letoun po souboji pasažérů s teroristy.

Již v předvečer 11. září věnoval Joe Biden vzpomínku všem obětem a zároveň také vyzval Američany k jednotě. Vzpomněl na hasiče, zdravotníky a další, kteří nasazovali před dvaceti lety životy při záchraně dalších lidí. 

Exprezident Barack Obama pak vyzdvihl hrdinství Američanů. „Jedna věc, která byla evidentní 11. září – a od té doby je jasná – je, že Amerika byla vždy domovem hrdinů, kteří se vrhali do nebezpečí, aby udělali to, co je správné,“ uvedl.

Vzpomínají však i světoví politici. Například britská panovnice Alžběta II. vzdala hold lidem, kteří se podíleli na obnově po útocích. Britský premiér Boris Johnson uvedl, že útočníkům se nepodařilo „otřást naší vírou ve svobodu a v demokracii“. Šéfka Evropské komise Ursula von der Leyenová na Twitteru uvedla, že si dnes připomínáme oběti a vzdáváme hold těm, kteří riskovali vše, aby jim pomohli.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

migranti

Dobrý den, prohlášení Nerudové o migrantech jsem taky nepobral. Ale můj dotaz zní, zda se ví, kolik je v ČR aktuálně migrantů? A co si myslíte o migrantech z Ukrajiny? Máme je přijímat?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zdeněk Pohlreich zničil dnešní politiku. „Na plný kule...“

11:08 Zdeněk Pohlreich zničil dnešní politiku. „Na plný kule...“

„To, co mně na tom vadí nejvíc, je to, že tady někdo do tebe něco hustí na plný kule a snaží se tě p…