Biden varovně Putinovi: Chceme info o Navalném. Porušování práv v Rusku, ruská špionáž...

27.01.2021 13:21

Nový americký prezident Joe Biden má za sebou první telefonický hovor s jeho ruským protějškem Vladimirem Putinem. A podle dostupných informací Biden Putina nijak nešetřil a zajímal se zejména o zadržení opozičního předáka Alexeje Navalného, dále o hromadné zatýkání ruských demonstrantů a také o údajný ruský kybernetický útok na Spojené státy. Přesto prý Biden a Putin odsouhlasili zahájení vyjednávání o nové americko-ruské smlouvě o kontrole jaderných zbraní.

Biden varovně Putinovi: Chceme info o Navalném. Porušování práv v Rusku, ruská špionáž...
Foto: Repro Youtube
Popisek: Joe Biden a Kamala Harrisová

„Bidenovým záměrem také bylo dát Putinovi jasně najevo, že Spojené státy budou jednat tvrdě při jakémkoli ohrožení národních zájmů ze strany Ruska,“ dodala mluvčí Bílého domu Jen Psakiová podle informací zahraničního serveru npr.org. Podle zpráv z Moskvy se hovor kromě nové dohody o kontrole zbraní soustředil na budování vzájemného vztahu a společné práce na řešení epidemie koronaviru.

Anketa

Má Česko nakoupit a využívat ruskou vakcínu Sputnik V?

93%
7%
hlasovalo: 25533 lidí

Biden podle amerických zdrojů nasadil mnohem příkřejší tón vůči svému protějšku než exprezident Donald Trump. Již během kampaně Biden nazval Trumpa „Putinovým štěňátkem“, protože podle něj Trump ruského prezidenta za jeho činy nekritizuje.

Jedno z hlavních témat hovoru bylo pětileté prodloužení dohody o kontrole zbraní hromadného ničení New START. Ta zůstává jedinou takovou vzájemnou dohodou mezi oběma mocnostmi a podle ohlasů by k jejímu prodloužení mělo dojít 5. února. Biden zaujal jiné stanovisko než jeho předchůdce Donald Trump, který se neúspěšně pokoušel vyjednat zcela novou dohodu o jaderných zbraních mezi Spojenými státy, Ruskem a Čínou.

Biden také po Putinovi požadoval informace o zadržení opozičního lídra Alexeje Navalného a jeho předchozím otrávením novičokem. Co přesně si oba státníci řekli, ale tiskové zprávy nezveřejňují. Biden ale měl na Putina tlačit, aby propustil Navalného i několik tisíc demonstrantů, kteří mu vyjadřovali podporu.  

„Řešilo se pokračující potlačování práv Rusů na pokojné shromažďování a svobodu projevu, zatčení opozičního lídra Alexeje Navalného a potlačování protestů, které následovaly. Jsou zde znepokojivé náznaky dalších omezení občanské společnosti a základních svobod,“ stojí v prohlášení Bílého domu.

Americký prezident se také dotazoval na údajný masivní hackerský útok a průmyslovou špionáž ze strany Ruska v loňském roce. Tehdy v rámci útoku byly napadeny nejvyšší americké úřady, jako ministerstvo zahraničí, ministerstvo financí, obchodu a energetiky a také ministerstvo vnitra.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jma

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Bitevní stodola.“ Smáli se, ale funguje to. Rusové vyzráli na ukrajinské drony

20:13 „Bitevní stodola.“ Smáli se, ale funguje to. Rusové vyzráli na ukrajinské drony

Válka na Ukrajině přinesla do moderního válčení použití dronů a dalších bezpilotních letounů, které …