Biskup Holub, možný nástupce kardinála Duky: Z děr vylézají komunisti, oligarchové a šílení fanatici. S islámem máme vést dialog, i když je to náročné

10.06.2018 17:18

Český katolický kněz Tomáš Holub poskytl rozhovor serveru Forum24.cz. Holub byl generálním sekretářem České biskupské konference, jenž vedl jednání o církevních restitucích. Nyní se o něm hovoří jako o možném následovníkovi kardinála Dominika Duky.

Biskup Holub, možný nástupce kardinála Duky: Z děr vylézají komunisti, oligarchové a šílení fanatici. S islámem máme vést dialog, i když je to náročné
Foto: Filip Ferbie
Popisek: Generální sekretář České biskupské konference Tomáš Holub

Holub se v rozhovoru, který s ním vedl redaktor a někdejší kněz Jan Jandourek mimo jiné vyjádřil ke známé divadelní hře v Brně, v níž Ježíš znásilňoval muslimku. Hra vzbudila mnohé reakce lidí, mimo jiné i příslušníků ultrapravice. „Domnívám se, že kdyby ta věc proběhla nepozorovaně, tak bychom asi řekli ‚dobře'. Když nepozorovaně neproběhla, protože s tím přinejmenším nějaká skupina lidí má legitimní problém, musíme už uvažovat, jak na to reagovat. Jde o to, kde je úcta k názoru druhých lidí jako k něčemu, co z principu nechci ponižovat nebo zesměšňovat," sdělil Holub. 

Své pak řekl i k papeži Františkovi, jehož vliv vnímá jako obrovský. „Pro značnou část lidí je tu najednou někdo, ke komu mohou mít vztah. Ne jenom jako k obrázku na stěnách zákristie nebo fary, ale jako ke konkrétnímu člověku z masa a kostí. Takovému, co vzbuzuje emoce a říká věci, nad kterými je třeba se zastavit a s kterými je možné souhlasit nebo se vůči nim vymezit. Toto funguje až překvapivě silně a tady se stírá rovina věřících a nevěřících. Je to člověk, ke kterému mají lidé vždy nějaký vztah," dodal Holub s tím, že papež František není zařaditelný, nevejde se do žádné politické škatulky.

Podně některých lidí má Holub k papeži Františkovi názorově celkem blízko a mohlo by mu to pomoci k tomu, že by mohl být nástupcem Dominika Duky ve funkci pražského arcibiskupa. Za favorita jej prohlásil například Tomáš Halík.

Původní text ZDE.

Podle Holuba pak také žijeme v prostředí, ve kterém pravda již není hodnota, která má svoji sílu a průraznost. „Najednou se ukazuje, že tam, kde pravda není hodnotou, vzniknou různé mocenské skupiny, kterým jde skutečně o vládnutí nad tímto světem. Teď rostou jako houby po dešti. Kde se berou, je  velmi složité říci (z kterých všech děr). Je jich ale hodně a myslím, že základním jmenovatelem je ono pilátovské ‚co je pravda'. To se stalo hlubokým ‚krédem' naší společnosti. Ztratili jsme cit pro pravdu jako důležitou hodnotu a to náhle otevírá obrovský prostor pro různé skupiny – od komunistů přes oligarchy až po šílené fanatiky," podotkl Holub.

Závěrem se pak Holub dotkl i uprchlické otázky a islámu. „Islám je náboženství, s kterým se křesťanství má snažit o dialog. Samozřejmě nemáme nezastírat, že ten dialog je někdy nesmírně náročný. Papež Benedikt to řekl ve své slavné řezenské přednášce. My ale věříme a z podstaty toho, jak vnímáme islám, máme stále naději, nikoliv naivní, že islám je partnerem pro dialog. Něco jiného je islamismus. Muslim je dobrým muslimem, když není islamistou," uzavřel.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

12:50 Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

„Jedu se setkat s mamkou. Už jsme se léta neviděli. Jsme z Doněcka a já nechci bojovat za Putina. Už…