Biskup vzpomínal na kardinála Vlka: Vždy bojoval za spravedlnost

24.03.2017 18:58

Emeritní plzeňský biskup František Radkovský zavzpomínal dnes v pořadu Dvacet minut Radiožurnálu Českého rozhlasu na zesnulého kardinála Miloslava Vlka.

Biskup vzpomínal na kardinála Vlka: Vždy bojoval za spravedlnost
Foto: Hans Štembera
Popisek: Kardinál Miroslav Vlk

„Lidé si až dnes uvědomují, co znamenal,“ podotkl mimo jiné Radkovský, jehož smrt jeho blízkého duchovního zasáhla. Vzpomínal na jeho usilovnou práci v době, kdy působil ještě jako myč oken. Zmiňoval také jeho neustálý boj za spravedlnost. 

Po roce 1989 se pak podle jeho slov setkával s kněžími, kteří v době totality spolupracovali s režimem. „Chtěl, aby si přišli popovídat s biskupem,“ zmínil Radkovský. Podotkl také, že na Vlka rovněž velmi brzy spadla výzva, aby byl předsedou rady biskupských konferencí. „Takže to byla velká odpovědnost,“ sdělil s tím, že Vlk měl odpovědnost a tlak rád. 

Hlavním Vlkovým cílem pak podle jeho slov byl celkový život církve. „Restituce, za něž bojoval, byly samozřejmě otázkou spravedlnosti. On chtěl svobodu a spravedlnost, takže to pro něj bylo důležitým úkolem,“ uvedl. Vlk byl podle něj také velmi náročný na sebe i na své okolí. 

A co Radkovský říká na skutečnost, že prezident Miloš Zeman pošle na pohřeb jen věnec, ale nedorazí osobně? „Myslím, že je to přiměřené,“ podotkl Radkovský. Zeman byl Vlkem často kritizován, přátelské vztahy rozhodně neměli. Nyní uvedl, že by bylo pokrytecké, aby se jeho pohřbu zúčastnil.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…