Biskupové varovali před těmi, kdo zneužívají zklamání lidí

26.04.2012 14:58

Čeští a moravští biskupové důrazně varovali občany před jednotlivci a skupinami, kteří mnohdy zneužívají oprávněného zklamání občanů ve společnosti a podněcují ke hněvu a nenávisti. Současně vyjádřili solidaritu s těmi, na něž nejvíc dopadají ekonomické problémy. Chtějí, aby církevní společenství byla právě v současnosti místem porozumění. Uvedli to dnes v prohlášení, které vzniklo na jejich společném zasedání ve Špindlerově Mlýně.

Biskupové varovali před těmi, kdo zneužívají zklamání lidí
Foto: Anna Vidiševská
Popisek: Půlnoční mše v kostele v Klimkovicích

Nenávistné projevy podle nich mohou zavést společnost do ještě hlubších problémů. "Zároveň vás všechny, bratři a sestry, chceme ujistit, že při setkáních s politickými představiteli připomínáme jejich zodpovědnost za každého jednotlivého občana a povzbuzujeme je, aby měli odvahu vzepřít se pokušení sobeckého zneužívání moci a nezájmu o potřebné," píšou v dokumentu, který má ČTK k dispozici.

Kritika kardinála Duky

Biskupové uvádějí, že svým slovem k situaci ve společnosti se obracejí na všechny občany, na něž v současné době doléhá složitá ekonomická situace. "Víme, že cesta nezbytných reforem nyní tíživě dopadá především na sociálně slabé, na vícečlenné rodiny či na některé skupiny seniorů. Bolestně také zasahuje ty, kterým se i přes poctivé úsilí nedaří nalézt práci," uvedlo. Na dokumentu se podle České biskupské konference shodlo 15 představitelů katolické církve.

Religionista Ivan Odilo Štampach tento týden kritizoval pražského arcibiskupa Dominika Duku za jeho slova o demonstrujících na sobotním stotisícovém protestu proti vládě, které svolaly odbory.

"Nevadí mi protesty, ale vadí mi množství projevů, které už dávno překročily míru pokojného protestu a staly se projevy hrubiánství a vulgarity. Tím se protest sesouvá z roviny demokracie do roviny ochlokracie. Vím, že to není záměr většiny demonstrujících, ale bylo by na straně organizátorů, aby si této skutečnosti více všímali," uvedl v neděli v Českém rozhlase Duka. Ochlokracie je vláda lůzy.

Podle Štampachova vyjádření na webu Deníku referendum se protestující probudili z letargie a chopili se zodpovědnosti, i když protest provázely neumělé transparenty, přítomnost několika pochybných osob nebo hysterie, které propadal příliš stísněný dav. "Nejsme, občane Duko, lůza. Jsme Vaši spoluobčané. Už je pryč doba, kdy vysocí preláti shlíželi z výšin svých sídel a vynášeli tu přísné, tu blahosklonné soudy," uvedl Štampach.

Duka v Českém rozhlase hovořil i o tom, že ve společnosti často nefunguje spolupráce mezi státními a samosprávnými institucemi, odhaluje se nepoctivost v ekonomice a porušené mezilidské vztahy. Dukovi také chybí "v této závažné situaci" ochota k jednání a vyjednávání a konstruktivní řešení problémů.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: čtk, mp

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

12:50 Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

„Jedu se setkat s mamkou. Už jsme se léta neviděli. Jsme z Doněcka a já nechci bojovat za Putina. Už…