Bitva o Cherson: Ukrajina hlásí „prolomení první linie“, Rusko těžké ztráty nepřítele

30.08.2022 18:55 | On-line

Ukrajinci zintenzivnili boje v rámci své jižní ofenzívy s cílem osvobodit Ruskem okupovaný Cherson. Střelba byla podle dostupných záznamů během úterka již slyšet i z předměstí Chersonu a hlášené jsou z této oblasti také četné výbuchy. Zdali se Ukrajině podařilo v Chersonské oblasti významněji prolomit ruskou obranu, však zatím není jasné.

Bitva o Cherson: Ukrajina hlásí „prolomení první linie“, Rusko těžké ztráty nepřítele
Foto: Twitter @MarkRid89403375
Popisek: Systémy HIMARS

Anketa

Hlasoval/a byste jako poslanec/poslankyně pro vyslovení nedůvěry vládě?

98%
1%
hlasovalo: 38963 lidí
Cherson coby jedno z největších ukrajinských měst, které se během několikaměsíční války podařilo Rusku dobýt, se v posledních dnech dostává pod tlak, jelikož je téměř odříznuté pro zásobování po zemi, a zničeny či značně poškozeny již byly podle dostupných zpráv pro zásobování všechny tři přístupové cesty přes Dněpr, což nutí Rusy spoléhat se jen na pontonové mosty a zásobování skrze lodní přepravu či pomocí mostů pro pěší.

Ukrajina tvrdí, že po několika týdnech ostřelování se snahou zničit sklady zbraní a zásobovací cesty již přechází do aktivnějšího protiútoku, o čemž svědčí hlášení silné vojenské aktivity v oblasti.

Britské ministerstvo obrany ve zpravodajské zprávě podle agentury Al Jazeera zjistilo, že od počátku pondělí „několik brigád ukrajinských ozbrojených sil zvýšilo váhu dělostřelecké palby v sektorech frontové linie na celé jižní Ukrajině“ a po sociálních sítích se šíří videa, na nichž obyvatelé předměstí Chersonu zaznamenali četné výbuchy. Slyšet je již na předměstí Chersonu také střelba.

Ukrajinská armáda již včera přišla s tvrzením, že prolomila první obrannou linii Ruska v okupované Chersonské oblasti, zatímco Rusko to odmítlo a tvrdí, že Ukrajinci utrpěli „těžké ztráty“. Není tak jasné, jak se frontová linie posunula doopravdy.

Server BBC s odkazem na ukrajinskou Kachovskou operační skupinu informoval, že měl své pozice v Chersonské oblasti opustit jeden pluk Ruskem podporovaných sil.

V Nove Kachovce, asi 55 km severovýchodně od Chersonu, se uskutečnilo několik výbuchů a ruská státní tisková agentura Ria Novosti informovala, že město zůstalo přes noc bez elektřiny a dodávek vody.

Právě Nova Kachovka je důležitá nejen kvůli přehradě a jedné z aktuálně zničených dopravních cest přes Dněpr, ale také kvůli vodnímu kanálu, který právě odtud vede sladkou vodu na okupovaný Krym.

Spekuluje se též o útěku zástupce šéfa ruské oblastní správy Kirilla Stremousova. Sledující jeho videí totiž podle pozadí zjistili, že se zřejmě nenachází v okupovaném městě, nýbrž v hotelu v ruské Voroněži.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

válka na Ukrajině

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Stručné informace týkající se tohoto konfliktu aktualizované ČTK několikrát do hodiny naleznete na této stránce. Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: rak

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Úplně jinak. Reforma „slovenské ČT“ tak, jak se o ní nepíše

12:53 Úplně jinak. Reforma „slovenské ČT“ tak, jak se o ní nepíše

Na Slovensku je rušno kolem veřejnoprávních médií. „Největší likvidátoři svobody slova se dnes pasuj…