Bitva o Ferdinanda Peroutku. Ovčáček a Kaslová čtyřicet minut u jednoho stolu

21.11.2016 16:22

Dílo Ferdinanda Peroutky nemá hodnotit ani prezident Miloš Zeman, ani jeho mluvčí Jiří Ovčáček, a dokonce ani já. Tak reagovala na historický přehled prezidentského mluvčího v diskusním pořadu serveru iDNES.cz Peroutkova vnučka Terezie Kaslová.

Bitva o Ferdinanda Peroutku. Ovčáček a Kaslová čtyřicet minut u jednoho stolu
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jiří Ovčáček

Na počátku debaty Ovčáček přiznal, že dotyčný článek nenašel. Dodal, že stále prověřuje všechny stopy. Kromě Přítomnosti prý pročítá Lidové noviny, kam Peroutka také přispíval. Podle Ovčáčka jsou články v Lidových novinách ještě horší než ty z Přítomnosti.

  • Celý text je ZDE

„Nežaluji někoho kvůli historickým výkladům a něčím názorům. Má žaloba se týká toho, že prezident Zeman řekl, že byl Peroutka fascinován zrůdným učením a dokazují to dva články,“ upozornila Kaslová. „Byla bych moc ráda, kdyby se mohl omluvit přímo prezident, ale zákony to neumožňují,“ dodala.

Podle Ovčáčka je prezidentská kancelář s výsledkem soudu spokojena. „Řeší se otázka, kdo se má omlouvat. Musela by se omlouvat celá republika,“ postěžoval si ale následně hradní mluvčí na nepříliš vhodné rozhodnutí soudu. Ovčáček nazývá článek „Hitler je gentleman“ stále jako nedohledaný.

V diskusi na iDNES.cz se Ovčáček pustil do hodnocení Peroutkova psaní před druhou světovou válkou. Podle něj Peroutka artikuloval politiku druhé republiky a protektorátu.

„Já na výklady historie pana Ovčáčka reagovat nebudu,“ odmítla Kaslová Ovčáčkova slova. Několikrát zopakovala, že Peroutku musí hodnotit odborníci, ne Miloš Zeman, ani jeho mluvčí, a dokonce ani ona sama. „Může mít pan Ovčáček koníčka, že se o to zajímá, ale není žádný odborník,“ uvedla s tím, že o hodnocení Peroutkovy práce spor nevede. „To není cílem sporu, cílem je omluvit se za výroky, které nejsou pravdivé,“ uvedla.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vam

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…