Bitva o Mosul může narušit vztahy Iráku a USA, varuje generál Šedivý. A pokud jde o Rusko...

18.10.2016 19:14

Bývalý náčelník Generálního štábu Armády České republiky a generál v záloze Jiří Šedivý se v úterním Interview ČT24 vyjádřil k válce proti Islámskému státu v Iráku a jinde. Pokud by se teď irácké armádě a jejím spojencům nepodařilo dobýt zpět důležité město Mosul, znamenalo by to citelnou ránu vztahům Iráku se Spojenými státy. Pozornost věnoval i počínání ruské armády v Sýrii. Nešetřil kritikou kremelských generálů.

Bitva o Mosul může narušit vztahy Iráku a USA, varuje generál Šedivý. A pokud jde o Rusko...
Foto: generals.cz
Popisek: Armádní generál v záloze Jiří Šedivý

Začala velká spojenecká operace na osvobození druhého největšího iráckého města Mosulu. Chvíli to trvalo, ale podle hosta bylo nejdříve třeba vybudovat armádu, která byla právě v důsledku obsazení Mosulu Islámským státem v roce 2014 prakticky v rozkladu.

„Pokud by ta operace zkrachovala, doufejme, že k tomu nedojde, tak by to znamenalo výrazné narušení vztahů mezi Spojenými státy a iráckou vládou,“ varoval Šedivý. Koalice převyšuje síly Islámského státu tak výrazně, že Mosul opravdu může být osvobozen. Pokud radikálové o Mosul přijdou, bude to pro ně veliká rána.

Město však může být plné pastí a aliance bude mít s jejich překonáním celou řadu problémů. Bitva o město je diametrálně odlišná od útoku v otevřeném terénu. Boje se mohou vést dům od domu a vysokou daň za ně zaplatí i civilní obyvatelstvo. Islámský stát bude pravděpodobně obyvatele používat jako lidské štíty, což bude velmi kruté,“ upozornil Šedivý.

Neměli bychom také zapomínat na to, že v Mosulu žili většinou stoupenci sunnitské větve islámu, která má blíž k Islámskému státu. Dá se tedy očekávat, že se část obyvatel dobrovolně přidá na stranu Islámského státu v boji o Mosul.

Hrozbu pro civilizovaný svět představují i teroristé, kteří se po porážce Islámského státu rozprchnou do různých částí světa. Včetně Evropy. Tito radikálové představují opravdu velký problém i pro EU.

Kurdové

Nemalou roli v boji s teroristy sehráli i Kurdové, kteří jsou dnes považováni za hrdiny v boji s Daešem a málokdo dnes pochybuje o tom, že Kurdové budou požadovat zřízení svého nezávislého státu, což by ovlivnilo Irák, Sýrii, ale velmi silně i Turecko. O této otázce se tedy podle Šedivého povedou ještě tvrdé spory. Další střet lze očekávat ve chvíli, kdy se Turecko pokusí zapojit do osvobozování Mosulu, proti čemuž irácká vláda hlasitě protestuje. Prezident země půlměsíce Erdogan však podle Šedivého zapomíná, že Mosul neleží v Turecku, ale na území jiného státu se svrchovanou vládou.

Role Ruska

V Sýrii v tuto chvíli hrají v boji proti islamistům hlavní roli Rusové a Šedivý na kremelské generály apeloval, aby se krotili. „Já si myslím, že to je spíš taková hra, ve které Rusové ukazují, že jsou ochotni zajít hodně daleko.“ Ale nakonec to budou muset dohodnout Spojené státy a Rusko a třeba si i rozdělit sféry vlivu, byť to podle Šedivého může působit negativně. Bez dohody těchto dvou velmocí nebude v regionu klid ani za dalších deset let, vyjádřil své obavy Šedivý. Především Rusové by podle jeho názoru měli vzít rozum do hrsti a upustit od krutých válečných praktik, k nimž sahají v Mosulu.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Už se jich nezbavíme.“ Farský zkoušel migrační pakt hájit. Nešlo to

8:15 „Už se jich nezbavíme.“ Farský zkoušel migrační pakt hájit. Nešlo to

O tom, co skutečně přináší schválený migrační pakt diskutovali v pořadu Události, komentáře zástupci…