Black Lives Matter počesku? Romský problém, má jasno aktivistka. A své řekla i k Zemanovi

04.07.2020 20:33

Aktivistka Johanna Nejedlová, spoluzakladatelka spolku Konsent, se vyjádřila k hnutí Black Lives Matter, které žádá revizi „problematických“ filmů a seriálů. Například filmú Jih proti Severu či Forrest Gump. „Je dobré přemýšlet nad tím, co lidem na těchto filmech vadí,“ uvedla ve čtvrtečním Rozstřelu na webu iDNES.cz. I když v České republice prý systémový rasismus nepozoruje. V českém kontextu, podle ní, by se heslo Black Lives Matter mělo týkat romského problému.

Black Lives Matter počesku? Romský problém, má jasno aktivistka. A své řekla i k Zemanovi
Foto: Repro Facebook Reflex
Popisek: Obálka časopisu Reflex

Západ boří sochy bývalých otrokářů a odstraňuje konfederační symboly. Aktivisté zároveň žádají revizi některých filmů a seriálů. Těmto zpětným zásahům říkají „pročišťování“.

Podle Nejedlé se humor pročišťovat však nedá. „Pročišťování jako takové podle mne není správné. Věci, které vznikly, jsou součástí naší historie. Je dobré se dívat na to, v jakém kontextu vznikly a proč, a vysvětlovat to,“ uvedla aktivistka, podle níž není třeba vše odstraňovat.

Připomněla, že historie, kterou prošla černošská komunita ve Spojených státech, byla velmi bolestivá. „Oni mohou být k jistému typu humoru citlivější a zase tak vtipný jim nepřijde. Je tedy dobré si to nějak uvědomovat a pracovat s tím,“ myslí si.

Velmi se diskutuje o tom, zda heslo Black Lives Matter je rasistické, označil jej tak i prezident Miloš Zeman při setkání s americkým velvyslancem. Nejedlová nato zmínila názor čestného předsedy TOP 09 Karla Schwarzenberga, který řekl, že na tomto sloganu není rasistického vůbec nic. „Když řeknete, že záleží na dětech, které trpí autismem, také neříkáte, že nezáleží na žádných dalších dětech,“ dala za příklad aktivistka.

Existuje rasová nerovnost, podle Nejedlé, i v Česku? „V Česku nejsou takovým způsobem diskriminováni černoši, jako v USA. Máme tu ale romskou komunitu, která tu má problém sehnat dobré bydlení, i když někteří mají dobrou práci. Někdy mají Romové ale problémy sehnat si i tu dobrou práci,“ zmínila. „V českém kontextu by se heslo Black Lives Matter mělo týkat romského problému“. Systémový rasismus v Česku však necítí.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nab

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Média to zatajila.“ Mohl být mír mezi Ruskem a Ukrajinou? Zcela jinak

11:11 „Média to zatajila.“ Mohl být mír mezi Ruskem a Ukrajinou? Zcela jinak

Politolog Ivan Katchanovski z univerzity v kanadské Ottawě o válce na Ukrajině mluví jako o „zástupn…