Blatný mění taktiku: Milion chvilek? Řeknu více

30.10.2020 14:08

„Nebojme se, ale respektujme ta opatření,“ apeloval dnes na tiskové konferenci ministr zdravotnictví Jan Blatný. Spolu s šéfem zdravotnických statistiků představil aktuální čísla, kdy mimo jiné zaznělo i to, že reprodukční číslo kleslo na 1,1. Vyjádřil se i k Milionu chvilek.

Blatný mění taktiku: Milion chvilek? Řeknu více
Foto: Repro ČT
Popisek: Jan Blatný

„Je naprosto zásadní komunikovat a mít detailní informace,“ poznamenal na úvod tiskové konference nový ministr zdravotnictví Jan Blatný, který předal ihned slovo šéfovi Ústavu zdravotnických informací a statistiky Ladislavu Duškovi.

Anketa

Zaslouží si herec Josef Dvořák státní vyznamenání?

88%
12%
hlasovalo: 17898 lidí

„Běží zde masivní komunitní šíření viru. Nová opatření maji potenciál šíření zpomalit, budou-li se dodržovat,“ uvedl Dušek s tím, že mapa Česka zůstává i nadále červená. „Nedochází ale k eskalaci v dalším vývoji,“ dodal. „Snižuje se i hodnota reprodukčního čísla, byli jsme na hodnotě 1,5, nyní jsme na hodnotě 1,13. Číslo klesá, ale ani 1,1 není žádné vítězství a nemůže to být konečný bod,“ sdělil Dušek.

„Situace jednoznačně vyřešená není, existuje riziko vývoje. Signály ukazují, že opatření mají potenciál zpomalit šíření. V okolních státech se šíří epidemie rovněž dramaticky,“ dodal. 

Komunitně se pak podle jeho slov nakazí i zdravotní pracovníci, je téměř 3000 nakažených lékařů a 7370 zdravotních sester. „Zdravotní systém nesmí jet dlouhodobě v křeči, nesmí být limitována péče i o jiné než covidové pacienty. Bohužel celkové počty hospitalizace rostou,“ dodal.

V říjnu pak podle zdravotnických statistik bude zachyceno 250 tisíc nových případů covidu-19. V září to bylo 46 tisíc nových případů. Podle Duška je stropová kapacita lůžek v systému 35 tisíc. A podle jeho slov existuje pravděpodobnost, že se jí v půlce listopadu můžeme dotknout. 

„Nebojme se, ale respektujme ta opatření,“ apeloval následně na občany v rámci tiskové konference ministr zdravotnictví Blatný. „Toto je začátek snižování. Začátek. Nikoliv snižování,“ uvedl Blatný s tím, že až tehdy, bude-li tento trend pokračovat, budeme mít vyhráno.

Ve chvíli, kdy novináři dostali možnost ptát se účastníků tiskové konference, bylo jasně řečeno, že je možné se ptát pouze na témata tiskové konference, čili ke koronaviru. Odpovědi na otázku, zda Blatný podepsal či nepodepsal petici proti současnému premiérovi Andreji Babišovi, se tak novináři nedočkali ani nyní. Blatný včera na otázku, zda může potvrdit, že petici podepsal, odvětil, že ne. Dnes slíbil, že se během odpoledne vyjádří. „Odpovídat vám nyní nebudu, ale během dne se vyjádřím. To, o čem se bavíme na této tiskové konferenci, je důležitější,“ uvedl. 

Anketa

Myslíte či víte, že jste prodělali covid-19?

50%
hlasovalo: 8870 lidí

Jedna z otázek tak směřovala ke školství a k tomu, jak bude plánováno otevírání škol. „Je předčasné hovořit o tom, co bude pan ministr školství předkládat na jednání vlády. Pokud bude požadovat uzavření speciálních škol, bránit mu nebudu,“ poznamenal Blatný.

„Senioři mohou jezdit na lékařem indikované pobyty do lázní,“ uvedla k další otázce, zda mohou senioři nadále jezdit do lázní, hlavní hygienička Jarmila Rážová. Co se týče clusteru z těchto zařízení, nemá podle svých slov přesná čísla. 

Závěrem se pak ještě Blatný vyjádřil k antigenním testům. „Mají určitou senzitivitu a specifitu, je vždy vyšší než 90 procent. Záleží ale na tom, v jaké populaci testujeme. Riziko, že dostaneme špatný výsledek, je výrazně větší ve chvíli, kdy budeme testovat v populaci, která je méně promořená,“ poznamenal Blatný. Od příštího týdne se mají těmito testy testovat senioři, uvažuje se i o jejich umístění na odběrová místa. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

koronavirus

Více aktuálních informací týkajících se COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MZ ČR. Přehled hlavních dezinformací o COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MV ČR. Pro aktuální informace o COVID-19 můžete také volat na Informační linku ke koronaviru 1221. Ta je vhodná zejména pro seniory a osoby se sluchovým postižením.

Zcela jiné informace o COVID-19 poskytuje například Přehled mýtů o COVID-19 zpracovaný týmem Iniciativy 21, nebo přehled Covid z druhé strany zpacovaný studentskou iniciativou Změna Matrixu, nebo výstupy Sdružení mikrobiologů, imunologů a statistiků.

autor: vef

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Úplně jinak. Reforma „slovenské ČT“ tak, jak se o ní nepíše

12:53 Úplně jinak. Reforma „slovenské ČT“ tak, jak se o ní nepíše

Na Slovensku je rušno kolem veřejnoprávních médií. „Největší likvidátoři svobody slova se dnes pasuj…