Blázinec i odporný sliz. Nadávky v koalici vydají na nekonečný seriál

08.04.2012 10:29

Jako tři sourozenci, kteří se nesnášejí, ale musejí žít pod jednou střechou, působí koaliční partneři. Semknou se jen při hlasování o nedůvěře, jinak na sebe chrlí urážky, až se zdá neuvěřitelné, že spolu mohou vůbec spolupracovat. Průřez jejich dvouletým vztahem zmapoval iDnes.cz právě na peprnějších výrocích.

Blázinec i odporný sliz. Nadávky v koalici vydají na nekonečný seriál
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ministr financí Miroslav Kalousek a premiér Petr Nečas

V tomto týdnu to už poněkolikáté vypadalo, že vládní strany překročily Rubikon a jejich koalice definitivně skončí. Pustily se do sebe tak, že se nahlas začalo hovořit o předčasných volbách. Když si Věci veřejné stěžovaly, že se v koalici cítí méněcenně a společenství tří stran nefunguje, jak by mělo, a proto jejich ministři podají demise, dostalo se jim od ODS a především TOP 09 dosti peprných vyjádření.

Ty ostatně provázejí tuto koalici od počátku jejího fungování, což ilustrují výroky jejích představitelů, jak je vybral iDNES.cz. Zpočátku si poměřovaly svaly a přes média posílaly vzkazy obě silnější strany. „I ODS už musí být rozpačitá z neustálých změn stanoviska premiéra, která nekorespondují s programem vlády,“ rýpnul si místopředseda TOP 09 Miroslav Kalousek do slabosti premiéra Petra Nečase už v září 2010.

Sledujeme vládní krizi ZDE

Měl jsem dojem, že Kalousek měl připito, prohlásil Vondra

Předseda vlády i ODS si vzal TOP 09 na paškál v srpnu 2011, když její ministři přestali chodit kvůli Ladislavu Bátorovi, poradci tehdejšího ministra školství Josefa Dobeše, na zasedání kabinetu. „Pravidla musí platit pro všechny, ne jen pro někoho. Jak by dopadl každý občan České republiky, kdyby nepřišel do práce jen kvůli tomu, že se mu nelíbí spolupracující?“ tázal se a když Kalousek přivítal schválení daňové reformy, ucedil Nečas na jeho adresu: „To se mu to vítá, když si to nemusel odpracovat.“



Když později obvinil Kalousek premiéra, že jde na ruku kmotrům v ODS, nenechala odpověď na sebe dlouho čekat. „Osobně mám o psychický a zdravotní stav pana ministra velkou starost a trochu se o něj bojím. S velkým znepokojením já i ostatní kolegové ve vládě pozorujeme stupňující se únavu ministra financí, která se projevuje vysokou podrážděností, jistou mírou verbální agresivity a neuváženými výroky,“ uvedl Nečas. „Já jsem si přečetl slova ministra financí na adresu předsedy vlády a taky jsem měl dojem, že měl trochu připito,“ přidal se ministr obrany Alexandr Vondra.

Bátora na školství jako pedofil ředitelem dívčí školy

Postupem času se však adresátem většiny jadrných vnitrokoaličních výroků staly Věci veřejné. „Bátora na ministerstvu školství, to je, jako kdybych ustanovil známého pedofila ředitelem dívčí školy,“ zkritizoval předseda TOP 09 Karel Schwarzenberg personální politiku v resortu školství, jemuž velel Josef Dobeš z VV, za což sklidil od vládního úředníka označení „chudáček starej“.

Nešetřili se ani klíčoví muži vyjednávacích týmů TOP 09 a VV Miroslav Kalousek a Vít Bárta. „Posun v jeho názorech mě vůbec nezajímá, protože jsem zaznamenal posuny tam, zpět, tam, zpět. Jsem přesvědčen, že ten člověk netuší, co si doopravdy myslí,“ řekl Kalousek o Bártovi, a ten mu opáčil: „Panu Kalouskovi tečou nervy, protože nepotečou miliardy z ekotendru.“

Předčasné volby odstraní něco tak odporného a slizkého, jako jsou VV

Do jednoho pytle hodil oba koaliční partnery šéf TOP 09 a ministr zahraničí Karel Schwarzenberg poté, co se vrátil do země po údajném komplotu tehdejší poslankyně VV Kristýny Kočí a šéfa poslaneckého klubu ODS Petra Tluchoře v dubnu 2011. „Mám dojem, že jsem nepřistál v Ruzyni, nýbrž v Bohnicích. Ale zjistil jsem mezitím jeden rozdíl. V Bohnicích podle klíčů člověk může rozpoznat, kdo je tam pacient a kdo ošetřovatel,“ poznamenal Schwarzenberg.

A zatím poslední koaliční krize nejenže ublíženým VV nepřidala na vážnosti, ale staly se ještě vítanějším terčem útoků. „Jeden pozitivní efekt na předčasných volbách vidím, a to že zmizí co nejdříve a navždy z české politické scény něco tak odporného a slizkého, jako je politický subjekt Věci veřejné,“ prohlásil Kalousek na adresu nejmenší vládní strany, z níž si koaliční partneři už evidentně nic nedělají při pohledu na neustálý pád jejích volebních preferencí.



Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.
 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jih

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…