Blbé. EU odhadla svou ekonomickou situaci v době války

16.03.2022 11:16 | Analýza

Evropská unie se obává, že plány na dynamický ekonomický rozvoj, který rychle nastartuje země po pandemii, se stávají utopií. V Německu, srdci unijní ekonomiky, padají očekávání investorů tak rychle jako doposud nikdy a do toho členské státy žádají peníze na odstřižení energetiky od Ruska.

Blbé. EU odhadla svou ekonomickou situaci v době války
Foto: pixabay.com
Popisek: Krize - ilustrační foto

EU podle analýzy Financial Times už tuší, že v důsledku války bude vážně narušen hospodářský vývoj celého bloku. Místopředseda Evropské komise Valdis Dombrovskis očekává růst pod čtyřmi procenty, ale úplné zastavení prý asi ne.

Prvním indikátorem je dramatický propad důvěry v ekonomiku Německa, největší v unii. Důvěra investorů zaznamenala největší pokles za celých 31 let, co se měří. Zaznívají obavy z recese, z prudce rostoucí inflace, vystřelení cen energií i potravin.

Německá ekonomika se v posledním čtvrtletí loňského roku propadla o 0,3 procenta. Pokud by pokles pokračoval druhé čtvrtletí v řadě, splňoval by už definici hospodářské recese. A ta je v Německu považována za stále pravděpodobnější.

Inflace v eurozóně už v únoru dosáhla rekordních 5,8 procenta a očekává se další prudký nárůst. Prezidentka Evropské centrální banky Christine Lagardeová v úterý hovořila o tom, jak ukrajinská krize přivodí zdražení energií i komodit, navíc naruší mezinárodní obchod a důvěru, takže výsledkem bude nižší růst a vyšší inflace.

Věří však, že díky zotavování z pandemie a vyhlídkám na solidní domácí spotřebitelskou poptávku, přesto eurozóna v roce 2022 dosáhne hospodářského růstu.

Komisař pro hospodářství Paolo Gentiloni vyzýval, aby Evropa zůstala agilní a připravena se přizpůsobit, tím prý může hospodářské zotavení udržet.

CELÁ ANALÝZA V ANGLIČTINĚ ZDE

Unie v reakci na ukrajinskou válku uvažuje, že bude dále pokračovat v toleranci nedodržování pravidel hospodářské odpovědnosti a brzd zadlužování, která pozastavila v souvislosti s pandemií.

Některé státy začínají volat po subvencích pro podniky postižené válečným útlumem a rovněž zaznívají návrhy na zavedení nových unijních půjček, zejména na investice do energetiky, což odůvodňují potřebou co nejrychleji se odstřihnout od fosilních paliv z Ruska.

Orgány EU však doporučují spíše čerpání z rozběhnutých dotačních programů.

Pět set milionů euro Evropská komise uvažuje vyčlenit pro členské státy, které čelí přílivu uprchlíků z Ukrajiny. „Hledáme způsoby, jak podpořit země v první linii,“ ujišťoval komisař Dombrovskis.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

válka na Ukrajině

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Stručné informace týkající se tohoto konfliktu aktualizované ČTK několikrát do hodiny naleznete na této stránce. Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: jav

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

16:34 „Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

V Budapešti od čtvrtka již potřetí probíhá maďarská verze Konference konzervativní politické akce (C…