Blesk našel fiktivní sídlo Topolánkovy firmy

19.11.2011 19:26

Firma European Engineerign Construction Company, kterou vede jako jednatel Mirek Topolánek, sídlí v činžáku na pražském Žižkově. Stavební společnost zde sídlí ovšem jenom papírově a není jasné, odkud skutečně podniká. Přišel na to deník Blesk.

Blesk našel fiktivní sídlo Topolánkovy firmy
Foto: Hans Štembera
Popisek: Mirek Topolánek

Základní informace o Topolánkově firmě se dají zjistit z obchodního rejstříku. Podrobnosti ale chybí. Firma nemá ani internetové stránky. Kancelář je sice vedená ve zmíněném činžáku, v něm ale bydlí celý seznam firem. Ve skutečnosti tam ale není ani jedna.

V činžáku sídlí až stovka firem

„Sídlo firmy si k nám za poplatek může přihlásit kdokoliv. My ho pak napíšeme na seznam u vchodu, takže kdyby přišli na kontrolu z nějakého úřadu, uvidí, že tu firma je hlášená. Zařídíme i přeposílání pošty a přepojování telefonu na mobil," vysvětlila Blesku recepční, jak funguje virtuální kancelář.

Podnikatelé využívají těchto služeb, pokud nepotřebují vlastní prostory. Ušetří tak na nákladech.

„Velmi často lidé přesouvají sídlo firmy z malého města, aby snížili nebezpečí, že na ně přijde finanční kontrola. Ve velkém městě je na více firem méně úředníků," dodává bývalý vyšetřovatel hospodářské kriminality a současný advokát Václav Láska.

Utíká Topolánek před finanční kontrolou?

Firma se ale takto může skrývat před věřiteli, exekutory nebo nespokojenými zákazníky, pokud jí vyvstanou potíže.

Topolánek ani druhý jednatel firmy, podnikatel Miroslav Kadrchanov Machů, se nechtějí k záležitosti vyjadřovat. Topolánek navíc není k zastižení.

Blesk připomíná, že firma VAE Controls, kterou Topolánek řídil po odchodu z premiérské funkce, se rychle dostala ke státní zakázce za 124 milionů.

Související:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vfe

Ing. Libor Turek, Ph.D. byl položen dotaz

Srovnání

Dobrý den, pane poslanče, nejsem si jistý, zda se od vás dočkám upřímné odpovědi, ale prosím o ni. Fiala tvrdí, jak jsme super, že hrajeme první ligu, a že se srovnáváme s těmi nejlepšími. Má podle vás pravdu nebo, což si myslím já, z nás dělá premiér blázny? V čem přesně se můžeme srovnávat s těmi ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Porucha u KB: Klient učinil bance nabídku, jakou ještě nezažila

11:12 Porucha u KB: Klient učinil bance nabídku, jakou ještě nezažila

Kdo se chtěl v pondělí dostat k penězům na svém účtu u Komerční banky, ten ji s největší pravděpodob…