Blesk u Ratha: Vylez, srabe... Šlo o předraženou kancelář

20.09.2010 9:20

Středočeský hejtman David Rath si svou kancelář nechal zrekonstruovat za státní peníze. Uvádí to deník Blesk a přináší i podrobnosti: pracovní stůl za 230 tisíc, židle za 163 tisíc, anebo knihovna z období českého historismu za 230 tisíc. Když se chtěl Blesk na vybavení podívat, měl smůlu. Redaktorka byla vyvedena policií.

Blesk u Ratha: Vylez, srabe... Šlo o předraženou kancelář

Podle faktur, které má Blesk k dispozici, je nejen Rathova kancelář, ale i celý jeho sekretariát vybaven nadmíru luxusně. „Masivní dřevo, ručně vyřezávané židle, mosazné sloupky... O tom si může nechat zdát i leckterý bohatý podnikatel," tvrdí Blesk.

Údajně nadstandardní vybavení dokázala hejtmanovi podle deníku vytvořit firma s nábytkem Triant. Ta zajišťuje výrobu kvalitního stylového a designového nábytku a má výborné reference. Zařizovala prý také kanceláře Senátu a primátora Pavla Béma či příbramskou radnici.

Pracovna a zasedačka za tři milióny?

„Nové vybavení kanceláře pana hejtmana stálo 428 tisíc korun. Podle zákona po řádném poptávkovém řízení byla na dodání nábytku vybrána firma Triant," sdělila Blesku mluvčí kraje Berill Mascheková. Na otázku, kolik stála rekonstrukce zasedací místnosti a sekretariátu, už ale neodpověděla.

Blesk ovšem ve svém pondělním vydání otiskl celou přehlednou tabulku s cenovou výbavičkou nejen jeho pracovny, ale i sekretariátu a zasedačky. Cifru pak sečetl. A výsledná suma? Tři milióny a 816 tisíc korun!

Blesk navíc zdůrazňuje, že zakázku na výrobu nábytku dostala firma Triant bez výběrového řízení. „Podle dobře informovaného zdroje hejtman nechal rozdělit zakázku na dvě části - nejdříve rekonstrukci sekretariátu se svou kanceláří, poté zasedací místnosti Rady kraje. Na zakázky do dvou milionů totiž nemusí být vypsáno výběrové řízení," upozornil deník.

Navíc zdůraznil, že když si celou Rathovu pracovnu chtěl Blesk vyfotit, nikdo do pracovny nechtěl ani fotografa a ani redaktorku pustit. Reportérku Květu Kočovou, která dříve bývala mluvčí ČSSD a posléze i PR manažerkou Středočeské informační služby, přitom Rath dobře zná. Nakonec na Kočovou zavolali úředníci hejtmanství policii a nechali ji vyvést ven.

Rušila prý sekretářky, proto ji nechali vyvést

ParlamentníListy ale celou historku minulý týden zaznamenaly jinak, než Blesk, "Usadila se v našem sekretariátu a dožadovala se fotek mé pracovny. Divím se, že nechtěla také mě v rouše Adamově, to by prodej Blesku určité zvýšilo, neboť ošklivý a nahý Rath by budil zvědavost," řekl totiž ParlamentnímListům.cz Rath.

"Slečny asistentky ji upozornily, že jde o neveřejná místa, kde probíhají jednání. Na to se Květa k nim posadila a rušila je při práci. Asi po dvou hodinách na ní zavolaly policii, protože nemohly vykonávat to, co je jejich pracovní náplní. To je vlastně celé," zmínil Rath a ještě přidal vlastní poznatek: "Dělá to na mě dojem, jako by Květě přeskočilo. Byla u mě v pracovně mnohokrát, takže nechápu proč takové scény."

Související:

Policie vyvedla novinářku od Ratha. Přeskočilo jí, diví se hejtman

Nebyla vyhozena, jen nedostane prémie

Blesk redaktorku původně chtěl za celý incident vyhodit. Ratha totiž Kočová nadmíru obtěžovala. Také mu prý poslala sms zprávu: "Vylez, srabe :)". To si ale prý nemůže žádná redaktorka dovolit, přestože Ratha zná šest let.

Vyhazov Kočové ParlamentnímListům.cz potvrdil v pátek i samotný šéfredaktor Vladimír Mužík. Na dotaz, zda dostala redaktorka politického oddělení Květa Kočová výpověď, Mužík totiž odpověděl: "Zatím to tak vypadá." Další podrobnosti však nesdělil.

Nakonec, jak deník uvádí ve svém pondělním vydání, byla Kočová potrestána jen finančně. "Redaktorka bude citelně finančně potrestána," uvedl šéfredaktor.

Související:

Nejdřív ji vyhodili od Ratha, pak asi i z Blesku

I Kočová v pátek mlčela jako hrob 

Samotná Kočová celý pátek nezvedala telefon a nemohla tak potvrdit, zda její výpověď platí, či ne. Její spolupracovníci pak tvrdili: „Je tady, ale někde stále pobíhá." Později řekli: „Má nějaké jednání."

Přestože zřejmě ještě v pátek byl šéfredaktor deníku Mužík přesvědčen o tom, že redaktorku vyhodí, nakonec se rozhodl zcela jinak. Možná proto, že na celý incident přišly ParlamentníListy.cz a ty hned ve čtvrtek a v pátek o kauze informovaly, pak Mužík otiskl v pondělí své vyjádření.

Šéfredaktor Mužík:  Omlouváme se Rathovi

A co ve vyjádření šéfredaktora stojí? "Když jsme posílali naši redaktorku Květu Kočovou s fotografem k Davidu Rathovi, aby banálně vyfotografovali jeho nově zrekonstruovanou kancelář za neuvěřitelné čtyři milióny korun, nemohli jsme tušit, co se semele. David Rath zatvrzele odmítal ukázat onu kancelář, neodpovídal na slušné žádosti o zpřístupnění tohoto skvostu úřadu a redaktorka Květa Kočová se po dvou hodinách čekání na to, co mají právo vidět čtenáři, nezachovala profesionálně: vědoma si toho, že se s hejtmanem šest let dobře znají, mu poslala SMS: Vylez, srabe :)"

Kancelář v ceně dvou domů. Rath by se měl také omluvit...

Podle Mužíka byla ona textovka možná výstižná, ovšem podle jeho mínění krajně nevhodná ve vztahu novináře a politika. "Osobně pokládám chování redaktorky Blesku za překročení hranic, ačkoli se s Davidem Rathem léta zná a jednu chvíli byl jejím nadřízený. Redaktorka bude citelně finančně potrestána," píše dále Mužík. 

"A já osobně se Davidu Rathovi se vší vážností za tuto SMS a nevhodné chování omlouvám! On by se však měl také omluvit: všem lidem ve středních Čechách, že je schopen utratit za rekonstrukce své kanceláře cenu dvou menších domů," dodává šéfredaktor Blesku.

Ratha podle jeho vyjádření pro ParlamentníListy.cz celá záležitost nechává chladným. "Vyjadřovat se k tomu nebudu. Bulvár dělá vlastní práci a vymýšlí blbosti," uvedl hejtman pro náš server.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Olga Böhmová

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…