Blíží se další radost Vladimira Putina. Kyjev a Západ se asi zase budou vztekat

13.11.2016 11:07

V Moldavské republice si dnes volí prezidenta. Favoritem voleb je muž, který se netají obdivem k prezidentovi Ruské federace Vladimiru Putinovi. Podle serveru BBC lidem slibuje odklon od dosavadního proevropského kurzu a příklon k Rusku. Dosavadní vládu, která chce zemi přiblížit Evropské unii, viní z korupce. Zemí skutečně otřásá obří korupční skandál.

Blíží se další radost Vladimira Putina. Kyjev a Západ se asi zase budou vztekat
Foto: archív Vaše Věc
Popisek: Moldavsko

Moldavané si dnes ve druhém kole přímé prezidentské volby vyberou novou hlavu státu. Favoritem voleb je předseda socialistické strany Igor Dodon, jenž se netají obdivem k prezidentovi Ruské federace Vladimiru Putinovi. Je toho názoru, že i Moldavsko potřebuje stejně silného lídra. První kolo vyhrál na konci října s přehledem právě Dodon, když obdržel 48 procent hlasů voličů. Do druhého kola ho doprovodila ekonomka  Maia Sandu, bývalá ministryně školství. Ta v prvním kole obdržela 39 procent hlasů voličů.

Dodon v předvolební kampani slibuje, že ukončí proevropské směřování země a svou pozornost zaměří spíš k eurasijské Hospodářské unii v čele s Ruskem. Kromě toho slibuje, že ukončí déle než dvě desítky let trvající zamrzlý konflikt v moldavském Podněstří, které okupují ruští vojáci. Možný příští prezident vidí cestu ke smíru ve vytvoření federace Moldavka a Podněstří.

Do karet mu hraje i obrovský korupční skandál, který před časem otřásl celou zemí. V loňském roce v Moldavsku zkrachovaly tři banky a ze země zmizela asi miliarda dolarů, v přepočtu přibližně 24 miliard korun. Dodon z tohoto korupčního skandálu viní svou protikandidátku Sandu, protože seděla v kabinetu, za jehož vládnutí ke krachu došlo. Paní Maia Sandu osobní odpovědnost za tuto situaci důrazně odmítá. 

Ve prospěch Igora Dodona se vyjádřil např. i zdejší pravoslavný duchovní Michal, jenž je podřízen moskevskému patriarchátu. Věřící vyzval, aby jako křesťané a vlastenci podpořili Dodona, protože paní Sandu je bezdětná a „podporuje homosexuály“. BBC dodává, že odpor k homosexuálům je v zemi hluboce zakořeněný.

Občané politiky vyzývají, aby místo slov přešli konečně k činům. Pro dokreslení situace se sluší dodat, že starobní důchod v Moldavsku činí asi 50 dolarů, v přepočtu 1 200 korun.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

22:30 Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

Víte, že konferenci konzervativců Viktora Orbána nebo Nigela Farage zakázal v Bruselu komunální star…