Blíží se „grilování“ Jourové. Telička prozradil, na co se připravit

01.10.2019 17:44

Hostem dnešního vysílání Českého rozhlasu, pořadu Dvacet minut Radiožurnálu, byl bývalý eurokomisař a místopředseda Evropského parlamentu Pavel Telička. Poslanci Evropského parlamentu prověřují adepty na místa v nové Evropské komisi. Budou Rumunsko a Maďarsko přinucené vyměnit kandidáty, které do Komise vyslalo? A jak obstojí česká zástupkyně Věra Jourová, která je stále členkou hnutí ANO?

Blíží se „grilování“ Jourové. Telička prozradil, na co se připravit
Foto: Daniela Černá
Popisek: Pavel Telička

„Domnívám se, že to ukazuje, že členské státy podceňují procedury a podceňují standardy. Mám na mysli ty dva kandidáty, kteří neprošli oním rentgenem,“ poukázal Telička na střet zájmů kandidátů, kteří neprošli.

„Nevylučoval bych, že padnou i další. Spíše bych to považoval za pravděpodobné, že by si parlament vynutil další změny,“ sdělil Telička. Podle něj také bude záležet na tom, jak kdo bude připravený, jak kdo bude taktizovat. 

Následně se rozhovořil také o Věře Jourové, české kandidátce. Ta předstoupí „na grilování“ až na začátku příštího týdne mezi posledními. „Výhodou pro Věru Jourovou, pokud někdo vybouchne. Nebo naopak může být větší tlak ve chvíli, kdy předcházející kandidáti budou výborní,“ sdělil Telička.

Věra Jourová při tříhodinovém slyšení bude odpovídat na 25 otázek. „Většinou jsou otázky předjednávány koordinátory v jednotlivých výborech,“ popsal, jak celá procedura mimo jiné probíhá, Telička. „Budeme jí držet palce,“ dodal.

Budoucí česká místopředsedkyně Evropské komise Věra Jourová, která se má zabývat dohledem nad hodnotami Evropské unie a nad transparentností, bude mít slyšení před europoslanci 7. října. Rozhodl o tom Evropský parlament, který stanovil časový plán slyšení jednotlivých členů budoucí Evropské komise. Její šéfka Ursula von der Leyenová, která ve Štrasburku jednala se šéfy parlamentních skupin mimo jiné o budoucích portfoliích, označila rozhovory za konstruktivní a pozitivní.

Jourová bude odpovídat na dotazy poslanců dvou parlamentních výborů, a to výboru pro občanské svobody, spravedlnost a vnitřní věci (LIBE) a výboru pro ústavní záležitosti (AFCO), který sleduje mimo jiné procesy evropské integrace a dodržování unijních smluv. „Grilování“, jak se parlamentním slyšením kandidátů na funkce v Evropské komisi říká, začne ve 14:30.

Von der Leyenová o Jourové při její nominaci řekla, že předvedla excelentní práci v končící komisi Jeana-Clauda Junckera, kde má na starosti ochranu spotřebitelů a spravedlnost. Reagovala tak na otázky novinářů, kteří naráželi na spojení české komisařky s českým premiérem Andrejem Babišem, třeba v souvislosti s českou mediální scénou či s auditními zprávami o možném střetu Babišových zájmů při čerpání unijních fondů.

Zástupci politických skupin EP rozhodli v polovině září o tom, které výbory a v jakých dnech jednotlivé designované komisaře vyslechnou. Jako první přijde v pondělí 30. září na řadu slovenský místopředseda komise Maroš Šefčovič, v první tři říjnové dny se budou výbory dotazovat šesti komisařů denně. Ve stejný den jako Jourová bude odpovídat europoslancům příští šéf unijní diplomacie Josep Borrell. Poslední den slyšení 8. října pak přijdou na řadu tři nejmocnější místopředsedové komise: Margrethe Vestagerová, Frans Timmermans a Valdis Dombrovskis.

Aby se celá Komise mohla začátkem listopadu ujmout funkcí, musí ji na říjnovém zasedání ve Štrasburku schválit plénum europarlamentu.

Von der Leyenová v minulosti ve Štrasburku hovořila se šéfy skupin a předsedou EP Davidem Sassolim. Řada europoslanců dávala v minulých dnech najevo, že chce šéfku EK přesvědčit, aby změnila názvy či rozdělení některých portfolií. Německá politička po jednání novinářům nechtěla sdělit, zda na sporná témata došlo. Diskuse se podle ní týkala hlavně priorit EK.

„Společně se zaměříme na velká témata, která chceme prosazovat. Je to hlavně evropský zelený úděl, digitalizace EU a silnější Evropa ve světě,“ přiblížila výstup z jednání von der Leyenová.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

migranti

Dobrý den, prohlášení Nerudové o migrantech jsem taky nepobral. Ale můj dotaz zní, zda se ví, kolik je v ČR aktuálně migrantů? A co si myslíte o migrantech z Ukrajiny? Máme je přijímat?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zdeněk Pohlreich zničil dnešní politiku. „Na plný kule...“

11:08 Zdeněk Pohlreich zničil dnešní politiku. „Na plný kule...“

„To, co mně na tom vadí nejvíc, je to, že tady někdo do tebe něco hustí na plný kule a snaží se tě p…