Bochemie nechce u svých prostor ve Vrběticích překladiště munice

09.02.2015 12:18

Bohumínská společnost Bochemie, která má v areálu ve Vrběticích na Zlínsku recyklační závod na přepracování prošlého raketového paliva, nechce, aby poblíž vzniklo dočasné překladiště munice. Firma se obává, že by tam pak další měsíce nemohla obnovit výrobu. ČTK to dnes sdělila mluvčí Bochemie Eva Kijonková.

Bochemie nechce u svých prostor ve Vrběticích překladiště munice
Foto: Daniela Černá
Popisek: Zapáskovaná oblast ve Vrběticích

Že vedle prostor Bochemie má vyrůst dočasné překladiště munice, kterou z areálu odváží policie, napsaly dnešní Hospodářské noviny (HN). Vyskladňování areálu, ve kterém loni vybuchly dva muniční sklady, začalo minulý týden. Kvůli výbuchům od října stojí i provoz Bochemie, který ale není v nejvíce ohrožené části. Svou ztrátu už firma vyčíslila na zhruba miliardu korun. Nyní by podle HN mohla přijít i o velkou zakázku pro německou armádu. 
    
"Z bezpečného pásma, ve kterém se nachází náš recyklační závod, by se mělo administrativním rozhodnutím stát skladiště munice. Znamená to, že nebudeme moci další měsíce obnovit výrobu v naší recyklační továrně? To je pro nás nepředstavitelné," řekl ČTK generální ředitel Bochemie Miloslav Vodička. 
    
Výsledným výrobkem, který po přepracování prošlého raketového paliva vychází z linky Bochemie, je chloristan amonný. Ten je využitelný například pro výrobu airbagů. Podle zástupců firmy nejde o výbušninu, výroba je ekologická a bezodpadová. Několik desítek tun hotového produktu už letos firma z areálu vyvezla. Šlo o chemikálii vyrobenou ještě před výbuchy. 
    
Ve vrbětickém závodě pracuje 19 lidí. Kijonková uvedla, že zaměstnanci jsou od října doma a dostávají stoprocentní náhradu mzdy. "V případě, že u naší recyklační jednotky vznikne překladiště, nikdo nám neumožní vstoupit do našich výrobních prostor a obnovit produkci. Budeme další týdny a měsíce v nucené odstávce a není jasné, kdo nám kdy vůbec bude schopen říci datum pro obnovení naší výroby," uvedl Vodička. Dodal, že firma neplní dohody s partnery ze zemí NATO a narostou jí škody z neuskutečněných obchodů. 
    
Bochemie závod ve vrbětickém areálu postavila v roce 2012. Ještě před stavbou proti němu protestovali obyvatelé Vlachovic, jejichž místní částí Vrbětice jsou. Nyní někteří obyvatelé žádají, aby tam provoz na recyklaci raketového paliva skončil. Ministr obrany Martin Stropnický (ANO) ale v nedělních Otázkách Václava Moravce řekl, že se domnívá, že provoz soukromé firmy vyrábějící chloristan amonný by v areálu měl zůstat zachován. 

reklama

autor: bra, čtk

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Bitevní stodola.“ Smáli se, ale funguje to. Rusové vyzráli na ukrajinské drony

20:13 „Bitevní stodola.“ Smáli se, ale funguje to. Rusové vyzráli na ukrajinské drony

Válka na Ukrajině přinesla do moderního válčení použití dronů a dalších bezpilotních letounů, které …