Boeing nad Ukrajinou byl sestřelen z území separatistů, prohlásil prezident Obama

19.07.2014 11:09

Podle amerického prezidenta Baracka Obamy byl malajsijský boeing nad východní Ukrajinou ve čtvrtek sestřelen raketou odpálenou z oblasti kontrolované separatisty, které podporuje Moskva. Obama včera na mimořádné tiskové konferenci v Bílém domě označil událost za globální tragédii, která může mít nedozírné důsledky. Proto vyzval k jejímu důvěryhodnému mezinárodnímu vyšetření. V této souvislosti zároveň vybídl k okamžitému vyhlášení klidu zbraní na východě Ukrajiny.

Boeing nad Ukrajinou byl sestřelen z území separatistů, prohlásil prezident Obama
Foto: Fanpop
Popisek: Americký prezident Barack Obama

Zřícení malajsijského letadla na lince Amsterodam-Kuala Lumpur si vyžádalo 298 obětí, většinou Nizozemců. Obama včera řekl, že má informace o tom, že na palubě stroje se nacházel minimálně jeden americký občan.

Prezident odmítl spekulovat o tom, zda malajsijský stroj byl sestřelen úmyslně. Podobné úvahy jsou podle něj předčasné. Obama opakovaně zdůraznil, že je třeba teprve zjistit, co přesně se ve čtvrtek na východní Ukrajině odehrálo, a ujistil, že Spojené státy jsou připravené maximálně přispět k důkladnému a objektivnímu vyšetřování.

"Ještě přesně nevíme, co se stalo," připustil Obama. Podle jeho slov by to ale nebylo poprvé, co východoukrajinští povstalci sestřelili letadlo. Šéf Bílého domu v této souvislosti připomněl předchozí incidenty, kdy proruští separatisté zničili ukrajinské armádní letouny.

Putin má páky, jak utlumit násilí na Ukrajině

"Tento strašný incident by měl přivést Ukrajinu k míru," prohlásil Obama a obvinil Moskvu, že k mírovému vývoji v oblasti nepřispívá. V té souvislosti také obhajoval stupňované sankce, které Spojené státy na Rusko uvalují.

Ruský prezident Vladimir Putin má podle Obamy hlavní páky na to, jak utlumit násilí na Ukrajině, ale rozhodl se, že jich nevyužije. "Rusko opakovaně odmítá podniknout kroky, které by vedly k uvolnění napětí," prohlásil Obama.

Pokud se Putin rozhodne neposílat těžké zbraně a bojovníky na Ukrajinu, tento proud se zastaví, tvrdí Obama. "A pokud se zastaví, umožní to separatistům ještě vstoupit do jednání a pokusit se o svého druhu politické urovnání, o němž pan Putin sám tvrdí, že ho chce," řekl šéf Bílého domu.

Rusko se prý naopak nadále snaží podkopávat integritu Ukrajiny a podporovat separatisty. Východoukrajinští separatisté jsou podle Obamy těžce vyzbrojeni mimo jiné protiletadlovými střelami a také dobře vycvičeni právě díky ruské podpoře.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: dkr, čtk

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

migranti

Dobrý den, prohlášení Nerudové o migrantech jsem taky nepobral. Ale můj dotaz zní, zda se ví, kolik je v ČR aktuálně migrantů? A co si myslíte o migrantech z Ukrajiny? Máme je přijímat?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zdeněk Pohlreich zničil dnešní politiku. „Na plný kule...“

11:08 Zdeněk Pohlreich zničil dnešní politiku. „Na plný kule...“

„To, co mně na tom vadí nejvíc, je to, že tady někdo do tebe něco hustí na plný kule a snaží se tě p…