Bohouši, to už stačilo. V ČSSD prý intenzivně hledají nového lídra. A padají i velmi nečekaná jména

13.01.2017 7:45

Sociální demokracie už hledá nového lídra, který ji povede poté, co Bohuslav Sobotka v čele strany skončí. Píší o tom dnešní Lidové noviny s tím, že k výměně na postu předsedy strany by nemělo dojít dříve než po podzimních sněmovních volbách.

Bohouši, to už stačilo. V ČSSD prý intenzivně hledají nového lídra. A padají i velmi nečekaná jména
Foto: Hansniko Štembera
Popisek: Interpelace na premiéra Bohuslava Sobotku. Řešil se například i Fidel Castro. Padouch nebo hrdina?

Role mediátora se prý ujal první místopředseda strany a ministr vnitra Milan Chovanec, který sonduje terén. Zkoušel ministra zahraničí Lubomíra Zaorálka. Ten podle informací LN odmítl.

Skloňuje se i jméno poslance a starosty Náchoda Jana Birkeho, který patří k podobně výrazným a rázným politikům, jako bývali Jiří Paroubek či Mirek Topolánek. Birke vystupuje sympaticky, umí věci pojmenovat tvrdě, v Náchodě má výsledky a je zběhlý v zákulisní politické diplomacii, píše list.

Proto do něj někteří straníci vkládají naděje, že by svedl svým přímým projevem přivést zpátky přívržence, kteří přenesli hlasy k Andreji Babišovi a hnutí ANO. Kvůli zdravotním problémům to pravděpodobně ale nebude Birke, kdo se postaví do čela ČSSD.

Před podzimními volbami se do výměny nikdo nehrne. Sociální demokraté mají strach, aby nevypadali nejednotně a neodrazovali si tím sympatizanty, upozorňuje list. Navíc panuje skepse vůči možnosti, že by ČSSD mohla volby vyhrát, ubývá oranžových, kteří by věřili, že strana bude mít opět premiéra, a nikdo nechce vstupovat do vůdcovské úlohy s tím, že začne prohrou.

Po volbách ale bude situace jiná, pak se počítá s nutností najít novou tvář, která zkusí vrátit ČSSD blíž k někdejším procentům, píše dále list.

Březnový sjezd Sobotka podle něj ustojí a pozici předsedy obhájí, i když to dost možná bude slabší mandát.

Hlavního soupeře nynějšího vedení pro březnový sjezd představuje podle deníku jihomoravský poslanec Jeroným Tejc, který se s ministrem vnitra Milanem Chovancem utká o post dvojky v ČSSD. Pokud by uspěl, získá záruku, že bude blízko, až na přeobsazení partajního lídra dojde.

Nejasné podle deníku zatím je, jakým způsobem se letos ve straně projeví Jiří Zimola. Jihočeský hejtman byl jediným straníkem ČSSD, který vyhrál podzimní krajské volby a potřetí se stal hejtmanem. Vedení strany kritizoval za nevýrazné postoje a odklon od tradičního levicového programu. Do vedení však kandidovat na sjezdu nehodlá. Pravděpodobně se mu nechce nést zodpovědnost za případnou volební prohru a čeká na příhodnější moment, kdy naskočit do vlaku směr vedení ČSSD – třeba právě po sněmovních volbách.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vam

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…