Bohumil Doležal a další: Politici, přesvědčte veřejnost, že se má bát Ruska. Češi jsou dezorientovaní

01.09.2014 10:11

S výzvou demokratickým politickým stranám a politicky zaměřeným spolkům a občanským sdružením, aby přesvědčily českou veřejnost o hrozícím nebezpečí ze strany Ruska, dnes vystoupil výbor Klubu na obranu demokracie (KOD).

Bohumil Doležal a další: Politici, přesvědčte veřejnost, že se má bát Ruska. Češi jsou dezorientovaní
Foto: ČT
Popisek: Bohumil Doležal

Anketa

Co si myslíte o západních sankcích proti Rusku?

hlasovalo: 41872 lidí

Podle KOD se Rusko snaží revidovat výsledky studené války, dokládá to i současný vývoj na východní Ukrajině. Snaha Ruska o revizi výsledků studené války se má týkat oblastí, které Ruská federace považuje za své blízké zahraničí. Tam prý patří i Česká republika. Tato situace podle KOD proto znamená pro ČR vážné ohrožení.

Českou veřejnost dezorientoval boj proti korupci

Jenže česká veřejnost je podle Klubu na obranu demokracie (KOD) „dezorientovaná v důsledku dvouleté hluboké politické destabilizace, jež se kryla heslem boje proti korupci“.“ Proto je prý potřeba českou veřejnost o tom, že je ČR vystavena výše zmíněnému nebezpečí, přesvědčit. To je prý předpokladem jakékoliv další racionální politiky.

Úkol pro demokratické politické strany a politicky zaměřené spolky

Autoři přiznávají, že přesvědčit veřejnost o hrozícím nebezpečí je náročný úkol. „Kromě demokratických politických stran by svůj malý díl na něm měly vzít politicky zaměřené spolky a občanská sdružení,“ uvedli autoři s tím, že vyzývají další subjekty, aby se ke KOD připojily.

KOD poukazuje na to, že stávající politická reprezentace nemá k Rusku vyhraněný postoj. Prezident Miloš Zeman už dříve zpochybnil i ty omezené sankce proti Rusku, na nichž se shodla Evropská unie. Zemana navíc podporují postkomunistická podnikatelská lobby a postkomunistické odbory. Komunisté navazují na tradice strany, jež od svého založení byla prodlouženou rukou ruských zájmů. A postoj ČSSD, nominálně hlavní strany nynější koalice, je nejasný.

Demokratická opozice je podle KOD slabá a nejednotná. Občanská společnost hlásící se k odkazu Václava Havla se navíc v posledních dvaceti letech ani nedokázala pořádně politicky zorganizovat.

Pod textem výzvy jsou podepsáni politolog a publicista Bohumil Doležal, Vojtěch Kučera, Bohumil Dvořák, Pavel Otto a Jan Scheinost.

Celý text výzvy najdete zde

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: vam

Ing. Radim Fiala byl položen dotaz

Papaláši

Nemáte dojem, že se vy politici, evidentně SPD nevyjímaje, chováte jako papaláši? Přijde vám etické zvyšovat si platy, když většině lidem klesají, a když ještě k tomu pobíráte náhrady? Navíc podle vás je v pořádku a etické vůči nám lidem, kteří vše platíme z našich daní, pobírat náhrady v plné výši,...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Debakl Nerudové. „Nemá na to. Ještě že není prezidentka.“ Po debatě se jedna hvězda rozjela

20:25 Debakl Nerudové. „Nemá na to. Ještě že není prezidentka.“ Po debatě se jedna hvězda rozjela

Vystoupení Danuše Nerudové v superdebatě lídrů kandidátek do eurovoleb jako „historický debakl“ zhod…