Bohumil Doležal ohromil historickým srovnáním. Neuvěříte, koho mu připomíná Bohuslav Sobotka

28.02.2016 20:06

Politolog Bohumil Doležal už leccos pamatuje. Třeba vpád pěti armád do Československa v srpnu 1968, kdy nás přijely „osvobozovat“ nejen ruské tanky. Tehdejší muž číslo 1 Alexander Dubček se sice snažil Sovětům chvíli vzdorovat, ale nakonec kapituloval. Vpád okupačních armád a československou kolaboraci s nimi v roce 1969 navíc politicky posvětil. Politolog se obává, aby premiér Bohuslav Sobotka nejednal stejně ve vztahu k Andreji Babišovi.

Bohumil Doležal ohromil historickým srovnáním. Neuvěříte, koho mu připomíná Bohuslav Sobotka
Foto: Hans Štembera
Popisek: Premiér Bohuslav Sobotka

Premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) dal najevo, že je připraven podpořit návrh opozičního poslance Martina Plíška (TOP 09), podle nějž by se měl v maximální možné míře omezit prostor pro podnikání členů vlády v době, kdy vykonávají politickou funkci. Jeden z návrhů říká, že by se ministr, jenž ovládá 40procentní či vyšší podíl v podnikající právnické osobě, měl svého podílu vzdát. Není však specifikováno jak. Bohuslavu Sobotkovi se návrh líbí, byť by jeho účinnost rád odsunul až na příští volební období.

Politolog Bohumil Doležal ale v textu pro server Pavla Šafra Svobodné fórum upozorňuje na tu okolnost, že by poslanec Plíšek rád zašel ještě dál. Navrhuje také, aby se firmy, kde má člen vlády desetiprocentní či vyšší podíl, nemohly ucházet o státní zakázky. To už se premiérovi nelíbí.

„Pan Sobotka se tedy postavil vůči svému úhlavnímu koaličnímu nepříteli po jánošíkovsku, ale jen tak napůl. Jeho vzdor mi taky připadá trochu opožděný: jako starý člověk žiju už vlastně jen vzpomínkami na minulost a proto mi to připomnělo léto 1968, kdy se Dubček na poslední chvíli odhodlal k jakémusi vzdoru (vůči Brežněvovi) a pár dní před ruskou invazí pozval do ČR po sobě Ceausesca a Tita, u nichž mohl počítat s podporou pro jeho samostatnější kurs vůči Moskvě. Bylo ovšem už bohužel pozdě, měl na tom pracovat o hodně dřív,“ podotýká Doležal.

Celý text najdete zde

Doufá proto, že se Sobotka nezachová podobně jako Dubček v roce 1969. V létě toho roku totiž tento politik podepsal tzv. pendrekový zákon, na jehož základě československé bezpečnostní složky tvrdě potlačily protesty konané u příležitosti prvního výročí okupace.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Blanárova schůzku se „zakázanými“ médii. Co padlo za dveřmi? Analytik zná odpověď

5:00 Blanárova schůzku se „zakázanými“ médii. Co padlo za dveřmi? Analytik zná odpověď

TÝDEN V MÉDIÍCH Petr Fiala neměl žádné kmotry v pozadí, nikdo mu zadarmo nic nedal a musel se adapto…