Bohuslav Sobotka: Volby budou mezi námi a oligarchií. Nechceme skončit jako Clintonová

12.11.2016 10:47

Obsáhlý rozhovor s premiérem Bohuslavem Sobotkou přináší dnešní Právo. Hlavními tématy byly změny ve vládě, nadcházející sjezd ČSSD a také parlamentní volby, které naši zemi čekají příští rok na podzim.

Bohuslav Sobotka: Volby budou mezi námi a oligarchií. Nechceme skončit jako Clintonová
Foto: Hans Štembera
Popisek: Premiér Bohuslav Sobotka

Noviny poukázaly na to, že proti vyhození ministra Jiřího Dienstbiera se zvedl odpor. „Sám ministr vaše rozhodování přirovnal k ruské ruletě a osočil vás, že vás ovlivňují pražští politici, jihočeský hejtman Jiří Zimola a poslanec Jeroným Tejc,“ uvedl list. Sobotka odpověděl, že „ČSSD by nyní měla kormidlovat na jedné lodi“. „Příští rok nás čeká těžký volební zápas, který určí, zda země půjde cestou oligarchizace, či si udrží demokratické a sociálně odpovědné principy,“ uvedl s tím, že proto musí být strana silná a jednotná. „Hádky a osočování nám jen ubírají energii, kterou nyní sociální demokracie potřebuje více než kdy dříve,“ řekl.

Vláda ukazuje tvář politiky ČSSD

Sobotka odpověděl i na otázku, proč z výsledku krajských a senátních voleb nevyvodilo spíš odpovědnost vedení strany. „Ministři přece nemají moc co společného s výsledkem voleb do krajů nebo Senátu,“ upozornil list. Sobotka si myslí, že na celostátní úrovni strana reagovat musí. „Já bych rád, aby sociální demokracie získávala víc hlasů, a vláda je jedním z nástrojů, jak ukazovat tvář naší politiky a věci, na kterých nám záleží. V oblasti zdravotnictví, zaměstnanosti, politiky vůči rodinám s dětmi, vůči seniorům. Tady jsou priority, na které sociální demokracie může poukazovat i prostřednictvím aktivního fungování svých členů vlády. Právě proto jsem začal těmito změnami a další budou následovat,“ uvedl.

O vedení sociální demokracie se bude hlasovat na jejím sjezdu. Potom stranu čeká celostátní referendum o kandidátovi na prezidenta. „Rád bych to hlasování spojil s vyjádřením členské základny k programovým cílům ČSSD,“ podotkl Sobotka.

Předpokládá, že delegátům sjezdu navrhne tým místopředsedů. „Předpokládám, že tak jako vždy bude kandidovat víc lidí a já řeknu svůj názor na to, jaký tým může být efektivní. Je důležité, aby ti lidé spolu mluvili a aby to byl kompatibilní celek. Současné vedení fungovalo dobře, nebyly v něm spory.“

ČSSD má potenciál k tomu volby vyhrát

Uvedl také, že sociální demokracie má potenciál k tomu, aby volby vyhrála. Musí ale vnímat reálné starosti lidí. „Pořád je tady spousta lidí, kteří se potýkají s problémy. Mladé rodiny s dětmi, které špatně shánějí bydlení, senioři, kteří žijí osaměle. Výsledky růstu nejsou spravedlivě rozděleny mezi všechny, někteří jej na své životní úrovni necítí. Je tu spousta lidí nespokojených, odstrčených. Musíme vnímat reálné problémy občanů. Abychom nedopadli jako Hillary Clintonová, která měla jako demokratka oslovit spíš levicové voliče, ale nakonec nespokojené voliče i zleva sbíral Donald Trump. Je důležité nebýt jen titulárním představitelem levice a nízkopříjmových občanů, ale promítnout to do programu. Aby v programu nebyly fráze, ale konkrétní řešení,“ uvedl Sobotka.

Myslí si, že voliči ocení, že se země posunula správným směrem. „Není žádná krize, není žádné přešlapování. Vytahujeme kostlivce, kteří tu zůstali po minulých vládách. Zatřepali jsme s řadou záležitostí, jako je výstavba dopravní infrastruktury. Snížila se nezaměstnanost, víte, že jsme změnili přístup k seniorům, zdravotnictví nechce po lidech další a další peníze jako v minulosti. Řada věcí se povedla, ČSSD splnila svůj program na 80 až 90 procent,“ vyjmenoval úspěchy, kterých se straně podařilo dosáhnout.

Připustil, že to neznamená, že budou lidé volit ČSSD i do budoucna. „Jde o to, co bude dál. Jak zajistíme, aby firmy, které zaměstnávají lidi, neodešly. Co uděláme s těmi obrovskými penězi, které se odvádí ve formě dividend a nezůstávají v naší zemi? Jaká bude daňová politika v příštích letech? Tahle koalice nám v řadě věcí zabránila. My jsme chtěli, aby bohatí a velké firmy platili vyšší daně. Bohužel ANO to zablokovalo z pohledu svých zájmů. My se chceme k této diskusi před volbami vrátit,“ dodal Bohuslav Sobotka.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vam

Jak chcete z Bruselu zajistit naši potravinovou soběstačnost?

Podle mě je to klišé a nemůžeme být potravinově úplně soběstační, obzvlášť dnes, kdy je dost nevyzpytatelné počasí. A i kdybychom soběstační byly, nebude nás to stát mnohem více než potraviny z dovozu? Podpora českých potravin je sice hezká věc, ale zas né každý na to má rozpočet. Stačí se podívat n...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Mrazivé: Fico tušil, co se stane

17:46 Mrazivé: Fico tušil, co se stane

Jen čekám, kdy se tato frustrace přetaví ve vraždu. Toto řekl Robert Fico o voličích Progresivního S…