Bohuslav Sobotka odstupuje z Parlamentu, tvrdí média. Proč? I kvůli této FOTCE

22.03.2018 12:21

Expremiér Bohuslav Sobotka složí mandát poslance, uvedl před polednem server Novinky.cz. Důvodem mají být neshody s některými stranickými kolegy v poslaneckém klubu. V jednu hodinu odpoledne pak Sobotka spekulace médií potvrdil na sociálních sítích.

Bohuslav Sobotka odstupuje z Parlamentu, tvrdí média. Proč? I kvůli této FOTCE
Foto: Twitter
Popisek: Bohuslav Sobotka jede metrem. Foto koluje po sociálních sítích

Že Sobotka míní složit mandát, sdělil Novinkám zdroj z poslaneckého klubu ČSSD. Server se zároveň odvolává na citát, který Sobotka dal deníku Blesk. Bulvární list se Sobotky ptal, proč se na fotografii, která koluje po internetu, při jízdě metrem tváří tak zamyšleně.

„Asi to souvisí s jedním důležitým rozhodnutím, které chci udělat,“ odvětil Sobotka.

Sobotka je v tuto chvíli na nejnižším bodě politické kariéry od doby, co se v roce 2001 stal předsedou poslaneckého klubu, přičemž o rok pozdějí se stal ministrem financí. Od té doby byl vždy buď ministrem, čelným stranických funkcionářem či předsedou vlády. Nyní je řadovým poslancem, o kterém se často spekuluje jakožto o „potížistovi“ který nemíní podpořit chystané vládní aranžmá koalice sociální demokracie s ANO Andreje Babiše. (Více ZDE)

Nemá rád ani Babiše, ani Zemana

Své kritické názory vůči politice realizované jak Babišem, tak prezidentem Milošem Zemanem Sobotka vyjadřuje i na Twitteru prostřednictvím „retweetování“ kritických komentářů na jejich adresu.

S Babišem, který pod ním sloužil jako vicepremiér a ministr financí, měl Sobotka vždy vyhrocené vztahy. Současný premiér a lídr ANO o expředsedovi ČSSD ostatně na tajné nahrávce sdělil, že je to „největší svině, kterou kdy poznal“. Veřejně pak dnešní premiér kritizoval třeba Sobotkovu jazykovou vybavenost či mu připomínal kauzu OKD.

Sobotkovy napjaté vztahy s prezidentem Milošem Zemanem, jehož důvěře se Babiš těší, jsou již veřejně známým faktem. Demonstrovány byly třeba scénou „demise-nedemise“ během loňské vládní krize, kdy po něm Zeman dokonce mával holí. Sobotka v minulosti o prezidentovi řekl, že již není levicový, ale spíše konzervativní politik, a kritizoval jeho některé postoje.

Zeman vůči Sobotkovi udeřil například i v dnešním rozhovoru pro MF Dnes, kde byl tázán na možnost, kdy pro připravenou vládní koalici nebudou hlasovat někteří poslanci sociální demokracie, například i Sobotka. „Pokládám za neobyčejnou drzost, jestliže člověk, který přivedl ČSSD k sedmi procentům, dnes rozdává knížecí rady,“ uvedl prezident.

AKTUALIZACE – Prohlášení Bohuslava Sobotky zveřejněné na Facebooku ve 13:00

Vážení přátelé,
rád bych se s Vámi podělil o rozhodnutí, k němuž jsem už mnoho měsíců směřoval. Na konci března definitivně skončím ve vysoké politice. Opustím Poslaneckou sněmovnu a od 1. 4. budu nadále už jen řadovým členem ČSSD. Není třeba v tom hledat nějaké složité symboly či vzkazy. Moje rozhodnutí je hluboce osobní. V aktivní politice jsem strávil téměř čtvrt století, z toho celkem 8 let v soc. dem. vládách, a nyní cítím, že mám ve svém věku zřejmě poslední šanci vydat se - ještě v plné síle - úplně jinou životní cestou. Kam přesně ta cesta povede, Vám zatím neprozradím. Stojím na křižovatce a zvažuji několik možných směrů. Přepokládám, že po Novém roce budu mít jasno. Do té doby se chci zejména věnovat svým synům, vzdělávat se, odpočívat, číst, věnovat se více blízkým lidem a zkrátka všem věcem, na které jsem v uplynulých letech neměl kvůli náročné službě veřejnosti čas.
Nepůjdu cestou některých bývalých premiérů či předsedů stran a nebudu svým následovníkům v čele ČSSD okopávat v médiích kotníky. Každý má právo poučit se sám ze svých chyb i úspěchů. To, že končím jako parlamentní politik, ale neznamená, že končím jako aktivní občan. Tím jsem byl vlastně už od střední školy a zůstanu jím určitě i nadále. Zejména v době, jako je tato. Ve vnitrostranickém referendu ČSSD se chystám hlasovat proti účasti sociálních demokratů ve vládě Andreje Babiše. Moje důvody jsou dlouhodobě jasné a známé. A poslední týdny je více a více potvrzují.

Potkal jsem ve svém politickém životě spoustu různých lidí. S některými jsem spolupracoval, mnohých jsem si vážil, s jinými se dohadoval. Někteří mne podporovali, jiní mne nemuseli. Většina z nich ale byla přesvědčenými demokraty. Moc si přeji, aby přesvědčených demokratů zůstala v naší republice i v budoucích letech drtivá převaha...
Chtěl bych ještě jednou z celého srdce upřímně poděkovat za podporu ve všech sněmovních volbách, které jsem od roku 1996 na jižní Moravě absolvoval, za spolupráci na zlepšování života v Česku, ať už jsem byl jako politik ve vládě či v opozici. A v neposlední řadě děkuji za všechna osobní setkání v nejrůznějších koutech naší krásné země, kam mne moje práce zavedla.

A těším se na ta další!

Hezký den


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nep

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…