Boj o ČT: Zapojil se Kalousek. Zvracelo se

04.02.2020 14:24

Je možné říci, že ze všech kandidátů, kteří byli navrženi různými spolky do Rady ČT, vzbudila největší pozornost ekonomka Hana Lipovská, kterou navrhla Česká biskupská konference. Někteří senátoři dokonce po ČBK dopisem žádali, aby přehodnotila nominaci ekonomky spojené s Institutem Václava Klause. A přidal se i šéf poslaneckého klubu TOP 09 Miroslav Kalousek. Ten vyplísnil ekonomku za to, že řekla, že pro činnost v Radě je podstatná vůle hledat a hájit pravdu. A Kalousek už se začal ohánět inkvizicí.

Boj o ČT: Zapojil se Kalousek. Zvracelo se
Foto: Vít Hassan
Popisek: Expředseda TOP 09 Miroslav Kalousek na Národní třídě

„Nominace Ing. Hany Lipovské v žádném případě nebyla myšlena jako snaha ‚podkopávat význam nezávislých médií veřejné služby a v konečném důsledku i oslabení demokratické společnosti‘, jak stojí v otevřeném dopisu skupiny senátorů. Domnívám se však, že stejně jako obrana jejich existence je třeba, aby zazněly konstruktivní, a případně i kritické hlasy, které pomohou tuto službu zkvalitnit,“ odpověděl senátorům na jejich otevřený dopis kardinál Dominik Duka.

Anketa

Věříte Bezpečnostní informační službě (BIS)?

4%
96%
hlasovalo: 7582 lidí

Lipovská poskytla rozhovor serveru církev.cz, ve kterém vysvětlovala své postoje. Dostala tuto otázku: „Jste věřící katolička. Jak svou víru chápete v kontextu s nominací do Rady ČT, ale také v profesi ekonomky? Hájíte ve své práci křesťanské hodnoty?“

„Hájit křesťanské hodnoty v dnešní společnosti znamená, že ekonom i akademik neustále polemizuje. Jako křesťanský ekonom přirozeně kritizuji surogátní mateřství, tlak na uzákonění stejnopohlavních svazků nebo eutanázii. Z hlediska víry je pro činnost v Radě podstatná vůle hledat a hájit pravdu, usilovat o poctivost i osobní odpovědnost i tam, kde to bude nepopulární, nemoderní, nebo osobně nevýhodné. Jako ekonomovi mi pak víra pomáhá chápat základní principy světa a chrání mě před příliš prvoplánovým, výlučně na zisk a nárok orientovaným, neřku-li materialistickým, přístupem,“ odpověděla Lipovská.

Právě s tímto prohlášením měl problém šéf poslaneckého klubu TOP 09 Miroslav Kalousek. Prý se vyděsil. „Bernard Gui, T. de Torquemada, Matthew Hopkins i Boblig von Edelstadt a další byli jistě katolíci, kteří hájili ‚pravdu‘,“ odkázal Kalousek na slavné inkvizitory a lovce čarodějnic. „Jsem také katolík, nemohl byste kvůli mně, Dominiku Duko, nominovat někoho, kde nebude hájit ‚pravdu‘, ale zákon?“ obrátil se na arcibiskupa pražského Kalousek.

Přisadil si bývalý ministr financí Ivan Pilip, který Kalouska upozornil na článek z pera Lipovské, ve kterém ekonomka kritizuje Evropskou unii. „To bych jí ale neměl za zlé. Názory nikomu nevyčítám. Rada ČT je ale správní orgán. Systém je založen na tom, že úředníci správního orgánu aplikují zákony bez ohledu na ‚svoji pravdu‘. Pokud jde někdo aplikovat ‚svoji pravdu‘, hoďte na něj síť,“ vyjádřil se bývalý šéf TOP 09.

Do konfliktu se Kalousek kvůli tomuto komentáři dostal i s knězem Romualdem Štěpánem Robem, který poznamenal, že je dobré vědět, že pro zákonodárce je zákon silnější než pravda. „To už tu bylo (nejen) za komunistů,“ odsoudil Kalouskova slova a smajlíkem naznačil zvracení. „Když začnu např. v zákoně o dopravě hledat ‚svoji pravdu‘ a budu jezdit vlevo, neboť tak jezdili mí předci, moc dobře to nedopadne,“ nedal se Kalousek.

reklama

autor: kas

Ing. Patrik Nacher byl položen dotaz

vedení

Pane Nachere, jste hodně výrazná osobnost a jako jeden z mála z ANO máte podle mě i schopnost se domluvit i s ostatními stranami. Proč tento váš potenciál nevyužijete a nekandidujete do vedení? Nebo to není podle vás možné, když je tam Babiš a jeho nejvěrnější? Podle mě je škoda, že vedení ANO není ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Kdo se to vzalo? Fiala odjel z Bílého domu a začala „aféra“

12:40 Kdo se to vzalo? Fiala odjel z Bílého domu a začala „aféra“

O cestě premiéra Fialy do USA informovaly mezi českými médii i Novinky.cz včetně upozornění na sociá…