Boj o jmenování profesorů pokračuje: Zeman to jen tak nenechá

10.05.2018 14:00

Prezident Miloš Zeman je znám mimo jiné i tím, že odmítá jmenovat některé profesory, kteří mu jsou ke jmenování doporučeni. Někteří adepti na profesorský post si to však nenechávají líbit a s Hradem se soudí. Pražský městský soud se nedávno postavil na jejich stranu. Prezident Miloš Zeman to však nehodlá jen tak nechat.

Boj o jmenování profesorů pokračuje: Zeman to jen tak nenechá
Foto: Screen: TN.cz
Popisek: Prezident Miloš Zeman v TV Nova.

Pražský městský soud zrušil Zemanovo rozhodnutí nejmenovat fyzika Ivana Ošťádala a uměleckého historika Jiřího Fajta profesorem a poukázal na to, že ke jmenování je třeba splnit zákonem ředem dané podmínky. Kdo je napní, má podle tohoto zákona právo být jemován profesorem. Bez ohledu na osobní názor hlavy státu.

„Pokud řízení o jmenování profesorem proběhne řádně a v souladu se zákonem, nemůže již žádný orgán moci výkonné  – tedy ministr školství, vláda ani prezident republiky – sám znovu posuzovat, zda kandidát podmínky pro jmenování profesorem splňuje. Tím by bylo nepřípustně zasaženo do autonomie vysokých škol a ústavně garantované svobody vědeckého bádání a umělecké tvorby,“ konstatoval senát soudkyně Viery Horčicové. Její slova uveřejnila ČTK.

Podle informací České televize se prezident Miloš Zeman obrátí na Nejvyšší správní soud a bude se bránit v kauze nejmenování profesorů.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ivan Hoffman: Přichází generace, které práce nic neříká. Než by se dřela, raději se uskromní

17:45 Ivan Hoffman: Přichází generace, které práce nic neříká. Než by se dřela, raději se uskromní

POHLED IVANA HOFFMANA Je příslovečný brod pro naši civilizaci blízko, nebo se naopak vzdaluje, uvažu…