Boj o veřejné zakázky: Vyhraje ČEZ?

26.10.2011 23:03

Vládní koalice jedná o přísnějších podmínkách pro zadávání veřejných zakázek. Podle serveru Aktuálně.cz je možné, že tyto podmínky nakonec nepostihnou velké firmy, mezi které patří například ČEZ.

Boj o veřejné zakázky: Vyhraje ČEZ?
Foto: Hans Štembera
Popisek: Peníze - ilustrační foto

O veřejnou zakázku by se mohla ucházet jen firma, která zveřejní své majitele - i majitele svých subdodavatelů, kteří drží alespoň 10 procent akcií, nebo - v případě "významné" zakázky - i jen 5 procent akcií.

Sledujeme téma Korupce

Jako významnou zakázku definuje zákon zakázku za více než 300 milionů korun, pokud zadává stát, nebo 50 milionů korun, je-li zadavatelem obec. Jenomže spor se vede o to, zda budou podmínky platit i pro tzv. sektorové firmy – např. ČEZ.

TOP 09 prosazuje, aby zákon platil i pro tyto firmy. Původně počítal návrh ministerstva pro místní rozvoj s tím, že průhlednou strukturu bude muset povinně mít jen hlavní dodavatel, nikoliv už jeho subdodavatelé.

Čtěte více: 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: joh

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Média to zatajila.“ Mohl být mír mezi Ruskem a Ukrajinou? Zcela jinak

11:11 „Média to zatajila.“ Mohl být mír mezi Ruskem a Ukrajinou? Zcela jinak

Politolog Ivan Katchanovski z univerzity v kanadské Ottawě o válce na Ukrajině mluví jako o „zástupn…