Boj proti rakovině nikdy nekončí – co jí raději předejít?

27.05.2016 15:15

V květnu proběhl každoroční Den boje proti rakovině. K této problematice pořádá MČ Praha 8 pod záštitou radního Radomíra Nepila (ANO) zajímavou akci „Den zdraví – normální je nekouřit“, zaměřenou na rakovinu plic. Ročně je diagnostikováno téměř 6700 nových případů. Na 80 % všech pacientů onemocnění podlehne. Podle statistik umírá v ČR na následky spojené s kouřením přes 20 tisíc lidí ročně, tolik lidí žije v menším okresním městě. Den zdraví – normální je nekouřit se uskuteční v úterý 31. května 2016 mezi 11. a 18. hodinou v přízemí OC Krakov (poblíž vchodu z ulice Hnězdenská).

Boj proti rakovině nikdy nekončí – co jí raději předejít?
Foto: Archiv RN
Popisek: Radomír Nepil (ANO), radní Prahy 8

Co jsou akce s názvem „Den zdraví“?

Jedná se o oblíbené osvětové a preventivní kampaně. Některým zdravotním nebezpečím lze totiž často snadno předejít. Lidé jen musí vědět, jak se vyvarovat rizikového chování.

Kolik máte do roka Dnů zdraví?

Snažíme se pořádat alespoň pět šest. Tento měsíc se uskutečnil např. Den zdraví proti melanomu, kde si lidé mohli nechat zdarma vyšetřit mateřská znaménka a předejít tak vzniku rakoviny kůže. Tento den pro velký úspěch ještě 15. září zopakujeme. Některým nádorovým onemocněním skutečně lze snadno předejít. Rád bych proto všechny pozval na naše Dny zdraví. Pro rodiče a děti máme také připraven v rámci Dne zdraví i nově Den bezpečnosti, a to už 20. června na dětském dopravním hřišti Glowackého.

Co je pro občany na Dni zdraví – normální je nekouřit k vidění?

Je připraven 3 krát 4 metry velký nafukovací model plic. V levém laloku také poběží vizualizace bronchoskopie, speciálního vyšetření průdušek umožňujícího lékařům nahlédnout dovnitř dýchacího ústrojí. Toto vyšetření je potřeba například i tehdy, kdy vaše dítě nasaje nosem nějaký cizí předmět. Dále máme připravený speciální přístroj, který měří míru znečištění organismu způsobeného vlivem tabákového kouře. To bude zajímavé i pro nekuřáky. 

Je tato akce něčím odlišná od klasických protikuřáckých kampaní? 

Ano, protože prevence rakoviny plic se často váže spíše k zastrašování lidí. Zde je sice možné prohlédnout si maketu nádoru, což je poměrně děsivé, ale hlavním cílem je nabídnout odbornou konzultaci od zkušených lékařů a zdravotníků. Většina lidí nemá dostatek informací o léčbě a prevenci tohoto onemocnění. I tato osvěta může pomoci ke snížení počtu kuřáků. Rada „nekuřte“ se sice lehko řekne, ale už hůře udělá. To dokazuje i to, že rakovina plic je nejčastějším typem rakoviny vůbec. Nejde jen o kuřáky, ve formě pasivního kouření jsou na životech ohroženi i nekuřáci. U kuřáků kouření navíc zhoršuje průběh ostatních nemocí, zpomaluje hojení a způsobuje nemoci, které nekuřáka trápit určitě nebudou.

Komerční zpráva

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: rp

komunikace

Jak víte, že když vy teď o důchodové reformě nechcete s vládou komunikovat, že oni pak budou komunikovat s vámi? Není tohle hlavní problém, že se na zásadních věcech nedokážete dohodnout? A ještě jedna věc, s kým budete chtít vládu tvořit, když to odmítáte se SPD a evidentně se stranami SPOLU se na ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Nedávejte mi ta slova do úst“. Nerudová na debatě v obrátkách. Pak líčila přínosy války

21:04 „Nedávejte mi ta slova do úst“. Nerudová na debatě v obrátkách. Pak líčila přínosy války

Falšování dějin, lži a jednoduché mozky. V Aby bylo jasno se podívali, jak probíhala jedna z EU Deba…