Bojujte na Ukrajině. Senátor Láska vám to umožní

28.02.2022 8:14 | Ze sítí

Ruská invaze na Ukrajinu pokračuje již pátý den a zdá se, že agresor Vladimir Putin není spokojen s rychlostí postupu svých vojsk. Západ začal Ukrajinu podporovat materiálně. Do země posílá humanitární pomoc i zbraně. Někteří čeští občané však chtějí zajít ještě dál a chtějí bojovat za ukrajinskou svobodu a nasadit vlastní život. České zákony to však zapovídají. Senátor Václav Láska by to rád změnil.

Bojujte na Ukrajině. Senátor Láska vám to umožní
Foto: Repro Facebook Milion chvilek pro demokracii
Popisek: Václav Láska (SEN 21) na Staroměstském náměstí

Válka na Ukrajině pokračuje. Ani pátý den od vpádu na Ukrajinu se Rusům nepodařilo pokořit ani Kyjev, ani Charkov, ani jiné větší město na Ukrajině. Česká republika již ukrajinské armádě odeslala zbraně a náboje za několik set milionů korun. Premiér Petr Fiala (ODS) zdůrazňuje, že je třeba Ukrajině pomáhat, protože je nezbytné zarazit imperiální ambice ruského prezidenta Putina hned na Ukrajině a nenechat ho dojít kupříkladu až k českým hranicím.

Anketa

Prožije český národ na území svého státu rok 2022 v míru?

52%
36%
12%
hlasovalo: 38558 lidí

Někteří čeští občané dokonce dávají najevo, že by rádi osobně vyrazili na Ukrajinu bojovat proti ruským okupantům. Český zákon to však zapovídá. Premiér Fiala ve svém nedělním vystoupení na CNN Prima News zdůraznil, že českým občanům nemůže doporučovat, aby na Ukrajinu vyrazili bojovat. Vyzval své spoluobčany, aby Ukrajině poskytli např. finanční pomoc, pokud chtějí přiložit ruku k dílu.   

Zdůraznil také, že účast v obraně Ukrajiny zapovídá českým občanům zákon.

Senátor Václav Láska by to rád změnil. Chce připravit takovou legislativu, která Čechům dovolí bojovat za svobodu Ukrajiny.

„Neuvěřitelné. Opravdu mě kontaktují lidé, co chtějí jet bojovat a bránit Ukrajinu. Je to neuvěřitelná statečnost! Chci pro ně udělat víc, než jim jen poskytnout pro bono právní pomoc po jejich návratu domů. To jim můžu nabídnout jako advokát. Ale jsem i politik a zákonodárce. Bleskově s týmem připravíme novelu zákona, který jim zajistí úplnou beztrestnost. Zjistili jsme si, co a jak změnit (díky Lukáši Kostínekovi) a v pondělí to prostě napíšeme. Novelu zákona nabídneme vládě a poslancům. Pokud by ho náhodou nikdo nechtěl (nevěřím, že se tak stane), tak ho předložím v Senátu,“ napsal Láska na facebooku.

Mgr. Václav Láska

  • BPP
  • Tento profil nevytvořil Václav Láska, proto zde není aktivní
  • senátor

Senátor Láska promlouvá

Server Fórum24.cz, konkrétně publicista Jiří X. Doležal, Láskovu snahu podpořil.

„Putin vede válku i proti civilistům, jeho bomby a rakety dopadají na civilní cíle, a každý trochu soudný člověk v naší zemi musí vědět, že jde o první krok. Druhým krokem by pro Putina bylo Slovensko, třetím krokem my. Takže je potřeba jej zarazit už při tom kroku prvním. A potřeba jej zastavit, nedovolit ruské armádě obsadit Ukrajinu, a z těch území, které už obsadila, ji vyhnat. Zcela stejně to cítí spousta Čechů,“ napsal Jiří X. Doležal.

Zvláště poté, co Putin nechal uvést do pohotovosti jaderné zbraně, podle Doležala je třeba ho bezpodmínečně zastavit. To by se mohlo podařit i Čechům bojujícím na Ukrajině. Ale k tomu by současně musel dát souhlas český prezident Miloš Zeman.

„Možná hrajeme o to, aby si Vladimir Vladimirovič nezařídil pohřební ohňostroj, a jako se s pravěkými vládci zabíjeli otroci, chce s sebou Putin do nebytí vzít celou planetu. A pokud šílený plán, jaký ukazuje jeho poslední prohlášení, skutečně má, může ho zastavit jen jediné. Síla. Pohybujeme se v rámci ruské psychiky – takže síle rozumí i umírající ruský car. Takže bychom my – zbytek planety – měli držet spolu, a jít Ukrajině na pomoc. Vím, že invalidní důchodce na páteř není na frontě moc platný. Ale kdyby senátor Láska zákon prosadil, nebo Miloš Zeman dal apriorní pardon dobrovolníkům ochotným jít na pomoc Ukrajině? Kdyby situace nastala, asi bych kontaktoval ukrajinskou ambasádu s tím, že jeden chromý sniper je k dispozici, kdyby byl potřeba,“ dodal.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

válka na Ukrajině

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Stručné informace týkající se tohoto konfliktu aktualizované ČTK několikrát do hodiny naleznete na této stránce. Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: mp

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Blanárova schůzku se „zakázanými“ médii. Co padlo za dveřmi? Analytik zná odpověď

5:00 Blanárova schůzku se „zakázanými“ médii. Co padlo za dveřmi? Analytik zná odpověď

TÝDEN V MÉDIÍCH Petr Fiala neměl žádné kmotry v pozadí, nikdo mu zadarmo nic nedal a musel se adapto…