Bolek Polívka dostal dotaci. A ten, co nedostal, láteří

29.03.2012 12:45

Jakým způsobem jsou mezi žadatele dotací z EU tyto peníze rozdělovány? A má neúspěšný žadatel šanci, že uspěje, pokud se odvolá? Zatímco na první otázku není snadné nalézt uspokojivou odpověď, tak s otázkou druhou je to snadné. Neúspěšný žadatel je s odvoláním prakticky bez šance. O jeho podání totiž rozhodují titíž lidé, kteří mu žádost zamítli již napoprvé. Na neprůhlednost procesu rozdělování evropských peněz v krajích upozorňuje již drahnou dobu např. Transparency International.

Bolek Polívka dostal dotaci. A ten, co nedostal, láteří
Foto: Hans Štembera
Popisek: Měna Euro

Farma a penzion v jednom, kterou vlastní známý herec Bolek Polívka, byla notně vylepšena také z peněz EU. Na tom není nic zvláštního. Problémy přiznaná dotace působí až v okamžiku, kdy se začnou zájemci o informace ptát, na základě jakých kritérií byly peníze přiřčeny právě Polívkovi a ne jiným žadatelům. Finanční prostředky zoufale shání např. hotel Avion v Brně, jenž se nachází v prostorách funkcionalistické národní kulturní památky. Tato památka potřebuje rekonstrukci, ale hotel na ni peníze z EU nezískal. Informuje o tom server idnes.cz.

Vylepšený hotel přiláká víc utrácejících hostů

Jak upozornil deník Blesk, na přestavbu svého "království" díky tomu získal Bolek Polívka dvanáctimilionový příspěvek z dotačního balíku. "Tato částka však tvořila jen pětatřicet procent celkových nákladů projektu," upřesnila mluvčí operačního programu Kateřina Dobešová.

Polívkův manažer Ladislav Krapek k tomu poznamenává, že z této dotace nemá prospěch jen hotel samotný, který se díky evropským penězům může ve štítě pochlubit třemi hvězdičkami, ale vydělá na tom celá oblast, protože vylepšený podnik se saunou přiláká více hostů a ti pak v okolí utrácejí víc peněz.

Nemáte známosti? Peníze nejspíš nebudou

Naprosto stejně by ale mohl argumentovat majitel hotelu Avion v Brně, který se svou žádostí o evropské peníze neuspěl. Proč získal peníze jeden hotel a druhý ne? Majitel Avionu byl prý varován, aby nezkoušel o peníze žádat, pokud nemá ty správné politické konexe.

"Několik lidí mě už předem upozorňovalo, že oprava hotelu Avion nemá potřebnou politickou podporu, takže na dotace mohu zapomenout. A jak se ukázalo, měli pravdu,"  zlobil se tehdy majitel Avionu Stanislav Berousek, který se proti zamítnutí dotace dokonce odvolal.

Odvolání ale nepadlo na úrodnou půdu, protože o něm rozhodují stejní úředníci, kteří již napoprvé projekt nevybrali. Navíc by na něj nebyly peníze, protože je zkrátka získal někdo jiný, komu by se případně musely sebrat. 

Jeden z úředníků, který se podílí na rozdělování evropských peněz v regionu, Jan Karásek, sám připustil, že se snad ještě žádné odvolání nedočkalo změny stanoviska úředníků.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…