Bordel kolem „osvobození“ Babiše: Prý to celé bylo jinak

05.09.2019 7:10

Když Deník N přinesl informaci, že stíhání premiéra Andreje Babiše (ANO) a dalších obviněných v kauze firmy Čapí hnízdo bude zastaveno, možná tím předsedovi vlády pomohl. Ekonomický publicista Miroslav Motejlek má za to, že Deník N mohl sehrát roli „užitečného idiota“. Šéfredaktor serveru Forum24.cz doplnil, že tady vůbec nejde o Čapí hnízdo, ale o něco mnohem důležitějšího. o ruskou propagandu a o záchranu české demokracie.

Bordel kolem „osvobození“ Babiše: Prý to celé bylo jinak
Foto: Jan Rychetský
Popisek: V kauze Čapí hnízdo jde o podezření z účelového čerpání dotace určené výhradně pro malé a středně velké podnikatele

Deník N přišel na počátku týdne s informací, že se státní zástupce Jaroslav Šaroch chystá uzavřít kauzu firmy Čapí hnízdo verdiktem, že se předseda vlády Andrej Babiš a další obvinění ničeho nezákonného nedopustili. Šarochovo rozhodnutí teď přezkoumají jeho nařízení, a nenajdou-li v jeho postupu nějakou chybu, premiér si bude moct v této kauze oddechnout. Může se však ještě stát, že Babišova kauza k soudu půjde, pokud na Šarochově nařízení najdou jeho nadřízení něco v nepořádku.

Ekonomický publicista Miroslav Motejlek na sociální síti konstatoval, že Deník N zveřejněním informace spíš pomohl. „Není vyloučeno, že Deník N sehrál roli užitečného idiota,“ napsal doslova Motejlek.

Anketa

Byl Robert Šlachta dobrým policistou?

92%
8%
hlasovalo: 11750 lidí

Nejvyšší státní zástupce Pavel Zeman předstoupil před veřejnost a konstatoval, že stíhání Andreje Babiše zatím stále ještě pokračuje, protože k němu zatím nedoputovala oficiální informace, že je tomu jinak.

K případu samotnému se odmítl vyjadřovat, protože by jednoho dne mohl o věci rozhodovat.

Šéfredaktor serveru Forum24.cz Pavel Šafr k tomu poznamenal, že pokud si do teď někdo myslel, že jsou státní zástupci hrdinové, kteří stojí proti zlému premiérovi a vyřeší problém české demokracie, museli být podle Šafra zklamaní. Státní zástupci totiž podle jeho názoru nejsou řešením problému, nýbrž jeho součástí.

Jenom velice naivní člověk by mohl vložit osud české demokracie do rukou nejvyššího státního zástupce Pavla Zemana. Přesahuje to nejen jeho možnosti a osobní vlastnosti, nýbrž i jeho kompetence, na něž se může odvolávat, když nemůže či nechce veřejnosti nic podstatného říct. Jeho mlhavé sdělení o pokračování kauzy Čapí hnízdo nezvýšilo ani důvěru ve státní zastupitelství, a také ani důvěru v právní stát,“ napsal Šafr.

 Problémem je podle Šafra oligarcha, který opanoval veřejný prostor, před nímž se většina českých elit sklonila a přistoupila na jeho hru.

„Kauza Čapí hnízdo je jen symptomem Babišovy éry. Nikoli její podstatou. Tou podstatnější věcí je legitimizace komunistů, zastrašování oponentů, podrývání parlamentního systému, hrubý nátlak na kritiky, neustálé obviňování kritiků z korupce a označování kritických lidí za psychopaty. Babiš otevřel stavidla xenofobie, populismu a ruské dezinformační propagandy. Proto ho podporují všechny proruské weby, a proto ho drží prezident Miloš Zeman. Proruská propaganda je dnes přítomná i v premiérových médiích. Babiš zničil kdysi silná prozápadní a liberální média. Za to by měl být poražen v politické soutěži. Jenže k tomu potřebujeme politické vůdce a politické síly, které budou stát na straně svobodného světa, který je dnes mnohem křehčí než dříve a potřebuje mnohem více naši energii a vytrvalost, aby přežil,“ zhodnotil situaci Šafr.

Zdůraznil, že po státních zástupcích nemůžeme chtít, aby bojovali s tímto babišovsko-zemanovským systémem. S tím musí bojovat všichni občané, kterým leží na srdci zachování demokracie v České republice.

reklama

autor: mp

Odchod do důchodu

Paní Schillerová, přijde mi to, nebo nějak často měníte své názory? Teď tvrdíte, že je pro vás navýšení věku odchodu do důchodu nepřijatelné, ale podle jiných, s tím souhlasili a zrovna vy jste to jako ministryně sama navrhovala - https://tn.nova.cz/zpravodajstvi/clanek/396856-schillerova-chce-zvysi...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Proboha! Fiala že není ukrajinský premiér? V USA jdou za ním titulky... Padlo po Bidenovi

18:13 Proboha! Fiala že není ukrajinský premiér? V USA jdou za ním titulky... Padlo po Bidenovi

Schůzka Petra Fialy s americkým prezidentem Joe Bidenem ani nevypadá, že byl v Bílém domě přijat pře…