Bordel po show Okamury jel přes noc. Dělalo se z toho zle

11.05.2022 8:00 | Ze sítí

Poslanecká sněmovna zažila v úterý večer velký rozruch. Projev Tomia Okamury k tématu ukrajinských migrantů byl přerušován bušením vládních poslanců do lavic a následně celá vláda opustila Sněmovnu, čímž schůzi ukončila. V noci se pak sociální sítě poslanců zaplnily vysvětlováním, že předseda SPD šířil nenávist, a to nehodlají podporovat. Okamura se po jednání nechal slyšet, že ministři situaci „psychicky nezvládli“. Analytička Ryšánková zase tvrdí, že chováním ve Sněmovně si vláda prohrává volby.

Bordel po show Okamury jel přes noc. Dělalo se z toho zle
Foto: Hans Štembera
Popisek: Okamura se pustil do premiéra Petra Fialy, kterého prosil, aby do jednání Skopečka zasáhl, ten se ale nechtěl angažovat

Anketa

Bojíte se Vladimira Putina?

2%
96%
hlasovalo: 18318 lidí

Celé to začalo ve chvíli, kdy Okamura ve svém projevu reprodukoval obavy českých zaměstnanců o svá pracovní místa, načež vicepremiér Jurečka z vládní lavice hned za pultem poznamenal, že práce je dost. Okamura protestoval, že mohou být nuceni pracovat za nižší mzdy, nebo dají zaměstnavatelé přednost Ukrajinci.

„To snad není možné, že tohle vůbec tady říká ministr za mnou. To je úplně neuvěřitelné, kdo tady je ve vládě. Že je práce dost, to je vaše odpověď. Ale jde přece o to, že ti Ukrajinci budou podsekávat průměrné mzdy našich občanů. To jste fakt tak natvrdlej? Nezlobte se na mě, prostřednictvím pana předsedajícího,“ rozpálil se Okamura.

Koaliční sto osmička začala hlasitě bušit do lavic, načež jej předsedající Jan Skopeček vyzval, aby si „odpustil invektivy“ a dodal, že předtím už mu odpustil slovo „bordel“.

Po dalších dvou předsednických vstupech do Okamurova projevu se Skopeček pokusil přerušit jednání kvůli tomu, že sál opustila celá vláda a musí v něm být alespoň jeden ministr. Okamura jej však upozornil, že vidí ministryni Černochovou.

V devatenáct hodin pak Skopeček Okamuru znovu přerušil, že v sále není žádný z členů vlády, a přerušil jednání na pět minut. Po jejich uplynutí do mikrofonu ohlásil: „Protože ani během pěti minut se žádný z členů vlády do sálu nedostavil a mám zprávy, že tak ani nenastane, tak mi nezbývá než dnešní jednání přerušit. Sejdeme se zítra v 9 hodin ráno. Přeju vám hezký zbytek večera a zítra na shledanou“.

Anketa

Je sněmovní opozice (ANO a SPD) dostatečně důrazná v boji s vládou?

hlasovalo: 36799 lidí

Při odchodu ze sálu ministr zdravotnictví Vlastimil Válek novinářům řekl, že se mu z Okamurova projevu udělalo fyzicky zle a Jurečka si postěžoval, že není možné hodinu poslouchat člověka, který lže a uráží.

„Všichni jsme byli svědky toho, že se na jednání pléna nejen obstruuje, ale také nadává a vyvolává nenávist,“ řekl novinářům Vít Rakušan.

To jsme si zabušili do lavic...

Jeho někdejší asistentka, dnes poslankyně Barbora Urbanová rychle psala příspěvek na facebook, protože prý do dvaceti minut přijde „nálet a mystifikace“.

Vláda podle Urbanové byla ochotna ustoupit opozici a vysvětlovat svůj postoj k ukrajinským uprchlíkům. „Byli jsme ochotni věnovat čas, který chceme věnovat jiným vlastním prioritám, vysvětlování a vlastního ministra poslat na pranýř,“ pochválila koalici. Dokonce prý byla ochotná kvůli tomu zůstat ve Sněmovně i po 19. hodině.

„A co se stalo pak – vystoupil Tomio Okamura. Hodinu mluvil a šířil nenávist. No vážně. Speciálně si pamatuju tu část o autech Ukrajinců, o tom, že jezdí třeba i v BMW. Do toho urážel, například ministra Jurečku. To jsme si zabušili do lavic,“ popsala koaliční kolorit.

V tu chvíli si prý koaliční poslanci řekli, že to vlastně nemají zapotřebí a že se nemusí zpovídat „tomu člověku“, co v sobě nemá kousek lidskosti.

Pak se poslankyně ještě vyznala, že se jí dělá špatně z představy, že by dělala stejnou politiku jako Okamura.

Jeho bratr Hayato, poslanec za SPOLU v klubu lidovců, svou úvahu napsal na twitter, takže byla stručnější. „Tomio ve Sněmovně hrozným způsobem rozdmýchává nenávist proti Ukrajincům a ukrajinským Romům. Šíří strach, pokouší se prohloubit příkopy mezi lidmi v naší zemi. Dokonale nahrává Kremlu a jeho agresi,“ napsal o svém bratrovi a doplnil to biblickým citátem, že kdo seje vítr, sklidí bouři.

Sám Tomio Okamura vyjádřil názor, že ministři psychicky nezvládli jeho vystoupení a na jeho výčet problémů, které celá věc přináší českým občanům, reagovala koalice přerušením schůze.

„Nikoho jsem neurážel a neřekl jsem žádnou nepravdu, jak teď snaží zoufale zdůvodnit svoje selhání vládní ministři. Podívejte se na moje vystoupení a posuďte sami, jestli mám pravdu,“ vyzývá. Ministři podle něj zbaběle utekli ze sálu, přičemž nejlépe by udělali, pokud by odešli úplně.

Ministr práce a sociálních věcí vicepremiér Marian Jurečka na sociální síti v noci vysvětloval: „Svou přítomností jsem odmítl podporovat šíření nepravd, lží a nenávisti!“ Již předtím označil Okamurovo vystoupení za politické dno, také za snůšku polopravd, překrucování, strašení a nenávisti a prostřednictvím smajlíků naznačoval, že se mu chce zvracet.

Vít Rakušan sdílel na twitteru tiskovou konferenci, kterou uspořádalo za nepřítomného Petra Fialu čtvero místopředsedů vlády.

„Šli jsme jako vláda představit strategický dokument, jak zvládat krizi způsobenou ruskou agresí. Tak jak to chtěla i opozice. Dočkali jsme se ale další obstrukce, nadávek a rozpoutávání nenávisti k lidem prchajícím před válkou,“ postěžoval si.

Okamura svým projevem podle něj projevil nenávist i vůči Čechům, kteří Ukrajincům nezištně pomáhají. A to nelze tolerovat.

 

 

Řadoví koaliční poslanci se rozparádili ještě více. „Nějaká reakce na ten nenávistný projev dneska ve Sněmovně? Ne, musel bych u toho blít!,“ odtweetoval Jan Bartošek, načež přece jen překonal reflex a poskytl reakci: „Nula procent empatie a lidskosti – jen politika zaměřená na rozdmýchávání temných vášní lidské zloby a závisti.“

 

 

Předseda lidoveckého klubu Marek Výborný rovnou předsedovi SPD vzkázal: „Lži, nenávist a urážky. Tohle nebude norma, které se Sněmovna přizpůsobí!!! Ministři zcela správně opustili sál, s hulvátem se diskuse nevede.“

Analytička Irena Ryšánková přitom upozornila, že deklarovaná vstřícnost koalice měla své limity už před Okamurovým projevem. „Koalici se nelíbí opozice, a proto hromadně zavetovala všechny body, navržené opozicí. Srdečně jim předem gratuluji k prohraným volbám,“ upozornila na facebooku.

Narážela tím na scénu, která se ve Sněmovně odehrála zhruba v 16.30 pod řízením Věry Kovářové ze STAN. O slovo se přihlásil Marek Benda a prohlásil jménem celé pětikoalice: „Vzhledem k tomu, že máme 2,5 hodiny za sebou, to, co jsme tady zažili, byla čistá obstrukce opozice, tak sděluji, že jménem vládních koaličních klubů vznáším veto na zařazení všech nových bodů, které tady zazněly ze strany opozice.“

Byly tedy vetovány všechny opoziční návrhy en bloc.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jav

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Úplně jinak. Reforma „slovenské ČT“ tak, jak se o ní nepíše

12:53 Úplně jinak. Reforma „slovenské ČT“ tak, jak se o ní nepíše

Na Slovensku je rušno kolem veřejnoprávních médií. „Největší likvidátoři svobody slova se dnes pasuj…