Boston Herald: Havla přirovnávali k TGM

18.12.2011 17:38

Tak jako jiná média, i bostonský Herald Tribune vzpomíná na Václava Havla jako na ikonu protirevolučních snah. Spolu s rozsáhlou analýzou jeho života zmiňuje i pohnutý listopad roku 1989.

Boston Herald: Havla přirovnávali k TGM
Foto: Hans Štembera
Popisek: Bývalý prezident ČR Václav Havel

"Tisíce zejména mladých lidí se toho listopadu shromáždilo v centru Prahy, aby vyvolávaly jméno ikony a spisovatele Václava Havla. Mnoho z nich jej přirovnávalo k Tomáši Garrigue Masarykovi, zakladateli Československého státu," uvádí bostonský Herald. Spolu s životopisem přidává také shrnutí kroků Václava Havla v uplynulých několika letech. To se týká především jeho kritiky směrem k Rusku v době jeho invaze v Gruzii.

"Divadlo bylo znovu jeho největším zájmem," připomíná deník Havlovo Odcházení, divadelní hru, vydanou v roce 2008. "Vrátit se na scénu nebylo snadné. Psát, pak se stát prezidentem a znovu se vrátit k divadlu," cituje Boston Herald slova Václava Havla.

Někdejší československý a český prezident zemřel „v tichosti ve spánku“ na své chalupě na Hrádečku na Trutnovsku v přítomnosti své ženy Dagmar a jedné ze zdravotních sester, které o něho pečovaly. Naposledy na veřejnosti vystoupil před týdnem při návštěvě tibetského duchovního dalajlámy v Praze. Ten vyslovil velké obavy o exprezidentovo zdraví.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tomáš A. Nový

Tomáš Zdechovský byl položen dotaz

Právo na opravu

Věci se dají dát opravit už dnes, ale problém je, že oprava často vyjde stejně nebo skoro stejně jako koupit si novou věc. Tak k čemu pak platit za opravu? Nepřijde vám tento zákon EU zase úplně zbytečný? A když dám věc opravit, jakou, pokud vůbec, na ni pak budu mít záruku? Děkuji za odpověď

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

George Soros. Nové nařčení, které nikdo jen tak nesmete

20:21 George Soros. Nové nařčení, které nikdo jen tak nesmete

Americký prezident Joe Biden se potýká při řešení situace na prestižních univerzitách, obsazených pr…