Bouchne to, bojí se Prymula. Radí, co dělat. A už přišel výsměch

11.05.2020 13:23

Epidemiolog Roman Prymula v rozhovoru pro iDnes.cz uvedl, že má obavy z uvolňování restrikcí, ale nálada podle jeho slov už ve společnosti taková je. Zároveň uvedl, že sice asi 15. června sundáme roušky, na podzim je zřejmě budeme muset nově nandat. Na jeho slova pak na sociální síti reagoval šéf České stomatologické komory Roman Šmucler.

Bouchne to, bojí se Prymula. Radí, co dělat. A už přišel výsměch
Foto: Hans Štembera
Popisek: Roman Prymula, ministr zdravotnictví

Podle epidemiologa Prymuly by lidé měli k rozvolňování přistupovat zodpovědně. On sám například do kina, které otevírá, nepůjde. "Nemyslím, že je to nutná záležitost," poznamenal Prymula, který se v tomto týdnu chystá sednout na zahrádku. 

Anketa

Máte důvěru v Bezpečnostní informační službu (BIS) ?

4%
96%
hlasovalo: 18676 lidí

Prymula se netají tím, že se obává porušování elementárních pravidel. K tomu podle něj docházet bude. "Uvidíme, co se bude dít v těch čtrnáctidenních intervalech mezi jednotlivými etapami rozvolňování. Já čekám nárůst. A doufám, že nebude dramatický. Protože pokud by byl dramatický, máme samozřejmě problém," poznamenal. Obával by se například skutečnosti, kdy bychom se posunuli k reprodukčnímu číslu na 1,5 nebo ke 2. 

"Denní nárůst není tak podstatný, ale tam je varující číslo 400. Pokud by však šlo o 400 nakažených denně konstantně, ještě takový problém to není. Náš systém je kapacitně nastaven až na 1 tisíc nakažených denně. Ale pokud by to skákalo stylem 200, 300, 450, 500 denně, tak to už exponenciálně narůstá a bude velmi těžké to zastavit," dodal.

"Já bych chtěl, abychom žili normálnější život, ale to ještě nebudeme. Virus nezmizel, on tady bohužel je, někde nad námi. Musíme si uvědomit jednu věc: pokud se dostaneme do nějaké kritické situace, tak nás znovuzavádění opatření bude poměrně hodně obtěžovat," uvedl a apeloval na to, že ještě stále není konec.

Šéfa České stomatologické komory Romana Šmuclera pak z rozhovoru zaujala následující Prymulova věta. "Já bych navrhoval, aby lidé žili v nějakých menších komunitách. Že se budou například stýkat tři rodiny a další komunikace moc nebude. V této formě se to dá udržet kontrolovaně," uvedl Prymula.

"To je ten rozdíl, jestli to chápete jako nějaké abstraktní epidemiologické cvičení. Nebo zda jste pochopili, že to jsou osudy lidí z nichž 99 %, covid nezabije, ale ohrožuje to samu podstatu jejich ekonomické i sociální existence. To bylo pořád řečí, jak naši dědové měli bojovat a umírat po Mnichovu statečně za záchranu svobody. Raději smrt, než žít jako otrok...My se schováme do zemljanky před covidem..." napsal Šmucler.

PRistu Tomáše Vyorala pak zaujala informace o rouškách. "Já si myslím, že na podzim je (roušky) budeme používat intenzivněji. My budeme apelovat na to, aby se lidé, včetně zdravotníků, nechali očkovat proti chřipce," citoval z rozhovoru. "Ještě mi někdo bude tvrdit, že tenhle prospechářský farmaceutik a kvazi epidemiolog je expert? Expert na malé domů z vakcín, testovacich sad a roušek, to ano," napsal Vyoral.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

koronavirus

Více aktuálních informací týkajících se COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MZ ČR. Přehled hlavních dezinformací o COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MV ČR. Pro aktuální informace o COVID-19 můžete také volat na Informační linku ke koronaviru 1221. Ta je vhodná zejména pro seniory a osoby se sluchovým postižením.

Zcela jiné informace o COVID-19 poskytuje například Přehled mýtů o COVID-19 zpracovaný týmem Iniciativy 21, nebo přehled Covid z druhé strany zpacovaný studentskou iniciativou Změna Matrixu, nebo výstupy Sdružení mikrobiologů, imunologů a statistiků.

autor: vef

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…