Bouřlivá neshoda v Havířově. V hlavní roli opět primátor Bělica

31.05.2022 11:51 | Kauza

Město Havířov uzavřelo akcionářskou smlouvu s polostátním podnikem ČEZ ESCO, a.s., na jejímž základě dojde ke změně způsobu dodávek tepelné energie do objektů zásobovaných Teplárnou Karviná, a to vybudováním až několika desítek nových lokálních zdrojů spalujících zemní plyn, plynových kotelen a kogeneračních jednotek. V této věci však panuje v Havířově bouřlivá neshoda.

Bouřlivá neshoda v Havířově. V hlavní roli opět primátor Bělica
Foto: repro youtube, tan
Popisek: Ze setkání občanů města s primátorem Bělicou (30. září 2019)

Předseda Samostatné odborové organizace Teplárny Karviná Ladislav Kugler podal dokonce podnět k Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže. Chce prověřit smlouvu se společností ČEZ ESCO, kterou zastupitelé Havířova těsně schválili na svém posledním zasedání v roce 2021. Podle odborů kontrakt narušuje hospodářskou soutěž. Informaci přinesl Ekonomický deník.
 
Kritici zejména namítají, že nové řešení přinese vyšší ekologickou zátěž pro Havířov. 
 
 
„V Teplárnách Karviná, které dodávají teplo pro Havířov, pracuji od roku 1979. Celou dobu se tu všichni zaměstnanci snaží, aby dodávky tepla a teplé vody jak na Havířov, tak Karvinou, byly bezporuchové. Žádnou poruchu si já osobně za celou dobu nepamatuji. Vždy jsme se také snažili, aby ceny tepla byly co nejnižší,“ řekl pro Ekonomický deník šéf odborů Ladislav Kugler s tím, že kvůli novému řešení, které prosazuje primátor Havířova Josef Bělica hrozí nejen rozkopání celého města, ale i zdražení dodávek tepla.
 

Anketa

Co soudíte o Dominiku Ferim? (Ptáme se od 31.5.2022)

hlasovalo: 9012 lidí
Náklady podle Kuglera budou také daleko vyšší, než primátor deklaruje. 
 
Zatímco rozvody tepla nyní mají zůstat v majetku města, nové kotle na zemní plyn bude vlastnit podnik ENVEZ. Město v něm bude mít minoritu, většinový 51% podíl získá ČEZ ESCO. 
 
„Jde jednoznačně o akci pana primátora. Rozkopat Havířov, udělat tam nové rozvody a mít tam ty kogenerační jednotky, to bych se asi odstěhoval. Což tvrdí hodně našich zaměstnanců, že se raději odstěhují,“ dodal Kugler.
 
Ekonomický deník měl možnost do podnětu pro ÚOHS, který podal Kugler, nahlédnout. 
 
Narušení hospodářské soutěže odbory vidí hned v několika případech. „Například v tom, že město, respektive Havířovská teplárenská společnost, předá kontrolu nad svým majetkem. Dojde také k zajištění změny nástrojů územního plánování a k umožnění investiční a výstavbové činnosti ENVEZ a zejména skupiny ČEZ, která tak bude moci postavit kogenerační jednotky a související infrastrukturu. Město se také zavázalo, že ve prospěch soukromé společnosti ENVEZ a zejména skupina ČEZ změní územně plánovací dokumentaci a umožní postavit kogenerační jednotky a související infrastrukturu,“ píše web.
 
 
Smlouvu nelze ani vypovědět, odstoupit nebo ukončit. Do procesu také nesmí vstoupit třetí strana. Smlouva také umožní faktickou kontrolu dodávek tepla pro skupinu ČEZ.
 

Anketa

Jste pro razantní navýšení výdajů na obranu?

3%
95%
hlasovalo: 45150 lidí
„Účastník totiž svým výše popsaným jednáním nejen vytvořil nerovné podmínky pro různé soutěžitele na trhu, ale nad to se ještě bude přímo podílet na jejich dalším znevýhodňování tím, že sám vstoupil do jednoho ze soutěžitelů na trhu a ve vztahu ke druhému akcionáři se v Akcionářské smlouvě zavázal aktivně podílet na takovém omezování hospodářské soutěže,“ stojí v podnětu pro ÚOHS.
 
Že jde o omezování hospodářské soutěže, primátor Havířova Josef Bělica rezolutně odmítá.
 
Podezření odborů způsobuje také utajování detailů kontraktu ze strany města a energetické společnosti.
 
„Je přitom dále možné, že při zřejmé stávající snaze o anonymizování a důvěrnost obsahu těch částí Akcionářské smlouvy, jejichž předmětem je toto diskriminační zvýhodnění, dochází či může dojít k dalším jednáním, jež mají za cíl zvýhodnit soutěžitele ENVEZ či skupinu soutěžitelů ovládaných skupinou ČEZ v rámci hospodářské soutěže na relevantním trhu obecně, resp. v rámci budoucích zadávacích řízení, ” píše se ve stížnosti.
 
Mezi nejostřejší kritiky této spolupráce patří podle Ekonomického deníku Piráti. Ti tvrdí, že některá ustanovení smlouvy s ČEZ ESCO mohou být dokonce protizákonná.
 
„Smlouva je problematická hned v několika ohledech. Podle našeho právního řádu není možné uzavřít smlouvu na dobu neurčitou, kterou nelze vypovědět. Město se také nemůže zavázat k tomu, že pro ENVEZ zajistí potřebné změny v územním plánu. Takový závazek je neplatný pro rozpor se zákonem,“ zmínil Marian Babic, právník a místopředseda krajského sdružení Pirátů v Moravskoslezském kraji.
 
 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Barbora Richterová

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„EU nikdy nebude na hranicích střílet,“ slíbil Rakušan. Ale narazil

14:05 „EU nikdy nebude na hranicích střílet,“ slíbil Rakušan. Ale narazil

„Migrační solidarita je falešná a ďábelská hodnota,“ vzkázal právník Robert Kotzian ministru vnitra …