Brabec chce po Evropské unii devět miliard. Hodlá prý zachránit naše plíce

16.05.2014 18:30

Ministrovi životního prostředí Richardu Brabcovi leží na srdci zdraví našich plic. Česká republika se má podle jeho slov pokusit získat z evropských fondů až devět miliard korun, které by měly být použity na výměnu škodlivých kotlů v domácnostech za ekologičtější. Profitovat by z dotací měl hlavně Moravskoslezský kraj.

Brabec chce po Evropské unii devět miliard. Hodlá prý zachránit naše plíce
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ministr vnitra Michal Chovanec s ministrem životního prostředí Richardem Brabcem

Brabec to řekl po jednání pracovní skupiny pro řešení ovzduší v Třinci na Frýdecko-Místecku. Nový operační program životního prostředí pro roky 2014-2020 by podle něj bylo možné použít i pro financování kotlíkových dotací, které zatím šlo financovat pouze z národních zdrojů. ČR o tom nyní jedná s Evropskou komisí. Výměna kotlů by se týkala domácností v celé ČR.

„Určitě docela významná část by byla alokována na Moravskoslezský kraj, který pro nás má prioritu společně s Ústeckým krajem, z hlediska samozřejmě zlepšení kvality ovzduší, a já si dokonce troufám opravdu říct, že by to znamenalo skokové zlepšení ovzduší," řekl Brabec.

Největší znečištění v Evropě

Ovzduší v Moravskoslezském kraji patří k nejznečištěnějším v České republice, ale i celé Evropě. Ke znečištění přispívá průmysl, doprava a také právě domácí topeniště. Pro společný program na výměnu kotlů dotovaný krajem a Ministerstvem životního prostředí bylo dosud v kraji uvolněno celkem 220 milionů korun. Výměna jednoho kotle znamená úsporu emisí prachu v objemu až 100 kilogramů ročně.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: ane, čtk

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

12:50 Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

„Jedu se setkat s mamkou. Už jsme se léta neviděli. Jsme z Doněcka a já nechci bojovat za Putina. Už…