Bradáčová, Drábkův průšvih i Mostecká uhelná. Elitní policista hořce vykládá, proč musel odejít

11.11.2013 7:35

Vysoký důstojník Václav Němec opouští řady protikorupčních policistů. Tvrdí, že se ho nové vedení útvaru chtělo zbavit, raději proto sám odešel z postu zástupce šéfa odboru pro vyšetřování korupce a po patnácti letech u policie končí. Němec řídil například obnovené vyšetřování kauzy Mostecké uhelné společnosti (MUS).

Bradáčová, Drábkův průšvih i Mostecká uhelná. Elitní policista hořce vykládá, proč musel odejít
Foto: Pavel Kozdera
Popisek: Znak ÚOKFK

Václav Němec dostal podle informací Hospodářských novin v létě od ředitele útvaru Milana Komárka dvě oficiální pokárání krátce po sobě. Podle Němce jsou ale vymyšlená. Komárek prý navíc začal pracovat na sloučení odborů tak, aby Němcovo místo zaniklo. "Z toho všeho jsem pochopil, že mě už nechtějí," konstatuje odcházející policista.

Němec nepracoval jen na kauze MUS, ale také třeba na vyšetřování zmanipulovaných IT zakázek na Ministerstvu práce a sociálních věcí, úplatku exposlance ODS Romana Pekárka nebo obálkové aféře šéfa Věcí veřejných Víta Bárty.

Hledají asi někoho poslušného

Komárek sice tvrdí, že jeho výtky byly oprávněné, Němec má ale jiný názor. "Možná hledají někoho poslušného, kdo nebude dělat věci tak, jak je přesvědčený, že by se dělat měly. Ale jak to po něm někdo chce," vysvětluje HN své stanovisko.

Jedna z výtek byla za to, že v březnu Němeček údajně nesplnil rozkaz a neinformoval vrchní státní zástupkyni Lenku Bradáčovou o tom, že detektivové při vyšetřování zakázek na MPSV narazili i na jejího manžela.

Komárek trvá na tom, že Němce rozhodně vyštvat nechtěl, sám mu prý nabízel i jiná místa. "Když někomu jednoznačně řeknete, že s ním chcete dál spolupracovat a on to odmítne, tak se nedá nic dělat," uvedl šéf útvaru. Na vyšetřování české linky MUS se podle něj nic nemění, věnují se mu totiž i jiní detektivové.

"Beru to jako jejich rozhodnutí a nechci hodnotit, jestli je to ztráta. Ale i ve vztahu sama k sobě vždycky říkám: Nikdo není nenahraditelný," říká vrchní státní zástupkyně Lenka Bradáčová.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: adr

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…