Bratr exministr Řebíčka bral úplatky, potvrdil soud

25.10.2011 20:54

Adam Řebíček byl spolu se dvěma svými někdejšími spolupracovníky obviněn z přijetí úplatku a ze zneužití pravomoci veřejného činitele. Zatímco soud první instance bratra exministra dopravy osvobodil, ústecký krajský soud dal za pravdu žalobě. Adamu Řebíčkovi, který v současné době působí jako finanční ředitel fotbalového klubu Slavie Praha, tak hrozí až pětileté vězení.

Bratr exministr Řebíčka bral úplatky, potvrdil soud

Soudkyně Naďa Hájková postavila své rozhodnutí především na obsahu nahrávek, které pořídil hlavní svědek procesu, někdejší majitel teplického autobazaru Michael Bartas, s Řebíčkem a jeho dvěma spolupracovníky.

Bartas vypověděl, že někdejším policistům teplické hospodářské kriminálky Aleši Řebíčkovi, Romanu Majerníkovi a Radku Turišinovi předal úplatek za to, že ho v budoucnu nebudou stíhat za zpronevěru.

Zatímco okresní soud záznamy označil za nevěrohodné, podle Hájkové se jedná o jednoznačný důkaz ve prospěch Bartesovy výpovědi."Vyplývají z nich i skutečnosti, které v kontextu s dalšími důkazy podporují závěr obžaloby, že k protiprávnímu jednání ze strany obžalovaných došlo," komentuje soudkyně Hájková obsah nahrávek.

Milionová hra

"My jsme to vyargumentovali tak, že z toho vyplývá, že se toho nedopustil. To, co v záznamech zaznělo, si ale již po roce nepamatuji," řekl serveru Aktuálně.cz Řebíčkův advokát Eduard Bruna, který trvá na tom, že důkazy k odsouzení jeho klienta neexistují.

Podle Bartesovy výpovědi se Řebíček se svými kumpány obohatil až tři miliony korun. Úplatky ve výši od 6 do 50 tisíc korun prý svědek policistům předával na různých místech po dobu půl roku. Osudu Adama Řebíčka by mohl přitížit i fakt, že se na jedné nahrávce pokouší přesvědčit Bartese, aby proti němu nesvědčil výměnou za kompromitující informace na své komplice.

Čtěte také:
Soud znovu projedná kauzu bytů šéfa NKÚ Dohnala
Vzniknou protikorupční soudy? Koalice se zase pře
V Česku je korupce neúnosná, prohlásil podnikatel Babiš

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: qot

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…