Bratři jsme maximálně v Kristu, jestli v něj skutečně věříš, přečetl si Kalousek. Na Vánoce se zcela nekřesťansky pohádal s Bělobrádkem

25.12.2018 13:52

Podle průzkumu CVVM, který proběhl ještě před Vánoci, by se ani jedna z trojice stran STAN, TOP 09 a KDU-ČSL nedostala do Poslanecké sněmovny. Novináři Petr Kamberský, Ondřej Malý a Petr Honzejk začali spekulovat, že by se tyto tři strany měly spojit, aby měly podle počtu voličů více mandátů. Ale čáru přes rozpočet jim udělal Pavel Bělobrádek z KDU-ČSL, podle kterého by to byl nezodpovědný risk. A proč se znovu nespojí STAN a TOP 09? Podle Bělobrádka za to může Kalousek. A předseda poslaneckého klubu TOP 09 na něj podrážděně zareagoval.

Bratři jsme maximálně v Kristu, jestli v něj skutečně věříš, přečetl si Kalousek. Na Vánoce se zcela nekřesťansky pohádal s Bělobrádkem
Foto: Repro Twitter
Popisek: Poslanci na "duchovním setkání" v Poslanecké sněmovně

Vše začalo ještě před Vánoci. 20. prosince novinář Petr Kamberský z Lidových novin okomentoval výsledky průzkumů CVVM, podle kterých by lidovci, TOP 09 i STAN skončili mimo Poslaneckou sněmovnu. „Spojení či alespoň volební spolupráce KDU+TOP 09+STAN je samozřejmě naprosto nepředstavitelný zločin proti demokracii. Takže momentálně všechny tři mimo Sněmovnu - a Andy se směje, až mu roláček praská,“ vyvozuje z průzkumů novinář. Bělobrádek, Gazdík, Rakušan, Pospíšil, Kalousek a další tedy mají o čem přemýšlet.

 

 

Přidal se Ondřej Malý, taktéž novinář a bývalý náměstek, s tím, že proč to nejde, mi vysvětlí předsedové Petr Gazdík, Jiří Pospíšil a Pavel Bělobrádek.

 

 

Anketa

Myslíte, že se v roce 2019 budeme mít lépe než v tomto končícím roce?

23%
77%
hlasovalo: 18948 lidí
Ze zmíněných reagoval právě předseda KDU-ČSL. „Snad byste nebral CVVM jako bernou minci,“ bagatelizoval průzkum. A přidal prognostiku: „Jsem optimista, STAN a TOP 09 spolu byly úspěšné, tak k sobě asi opět míří. Nebo se mohou spojit s Piráty. A my s novým předsedou půjdeme nahoru?“

 

 

MVDr. Pavel Bělobrádek, Ph.D., MPA

  • KDU-ČSL
  • originální osobnost, konečně,jako každý člověk
  • poslanec

„Možná byste si měli konečně uvědomit, že v tomto volebním systému se 5+5+5 nerovná 15... resp. jste si to měli uvědomit před loňskými volbami,“ přidal radu ohledně D'Hondtovy metody „Podlahář“.

 

 

K tomu Bělobrádek dodal, že podle průzkumů by to bylo 12 %, nikoliv 15 %. A 15 % je potřeba pro koalici tří stran.

„Tak mohli jste založit nový vehikl nebo kandidovat na kandidátce jedné strany, všechno už tu bylo,“ radil podpětiprocentním stranám Malý. K tématu se s radou přidal i Petr Honzejk z Hospodářských novin: „A co takhle spojení STAN a TOP 09 do jedné formace a ta následně do volební koalice s KDU-ČSL? Pak stačí deset procent. Což by, soudím, neměl být problém. Ale jestli se to nestane rychle, brzy to problém bude“.

 

 

„Vždyť to píšu dokola,“ odpověděl Bělobrádek den před Vánoci. „Smysl dává spojení/návrat Stan a Topky. Jenže Stan buduje značku a MK je nenávidí za nevděk a zradu (on?). Ale i tak. Odliv by byl s námi stejně větší než zisk. To je celé. Jen snílci bez tvrdých dat sní svůj sen. P. S. do EP zvlášť kandidují i CDU a CSU,“ vysvětluje Bělobrádek, proč novináři nemají pravdu a viní Miroslava Kalouska. S Ondřejem Malým se pak ještě přeli o interní data.

 

 

Slov Pavla Bělobrádka si všiml Miroslav Kalousek a jal se předsedu KDU-ČSL moralizovat: „Buď tak laskav, bratře, a alespoň na Štědrý den se zdrž pomluv o něčí nenávisti. To je emoce, kterou v politice necítím k nikomu. Příliš vyčerpává a rozežírá nitro. Pomodlím se dneska za Tvoji pokojnou mysl a odhodlání nepomlouvat bližní. Přeji vše dobré“.

 

 

Nicméně Bělobrádek si to líbit nenechal a dokonce zpochybnil jeho víru: „Možná jsi to nepostřehl, ale tvým rozhodnutím už bratři nejsme. Max. tak v Kristu, jestli v něj skutečně věříš. Zcela bez emocí konstatuji fakta, pokud chceš, mohu tě citovat. Dost si pamatuju. Nenávist necítím. Ani k tobě a ani k AB. Za modlitbu srdečné Pán Bůh zaplať,“ odpovídá Kalouskovi.

 

 

Myšlenka spojení stran však některým stále nedávala spát. Ondřej Malý dodal, že průzkumy mají určitou vypovídací schopnost, ale nikdy prý nedokážou zcela postihnout, jaký vliv na středového voliče by měl samotný akt případného spojení. „A z něj vyplývající vnímání nové naděje pro Česko,“ dodává Malý za předpokladu, že by to strany „marketingově nezvoraly“. Bělobrádek na to opáčí: „Se STAN se to ukázalo. 7,5 %. A pak by tu byl risk, který by nebyl odvážný, ale lehkomyslný a nezodpovědný. Jasně se ukázal fakt i z jiných průzkumů. Přivedeme koalici voliče, ale víc jich odradíme. To je celé“. Nicméně, Michal Sirový byl jiného názoru: „Vaše ‚koalice‘ se STANem byla špatně marketovaná. Proto jste měli těch cca 8 až 10 procent. Dali jste do propagace jen pár mega a čekali jste, že se za vás hned postaví každej antibabiš volič. Těch 10 procent byste nakonec dali. Jen Vám ta odvaha musí příště vydržet déle,“ myslí si.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: kas

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…