Brexit: Jsem smutná, že probíhá referendum. Způsobí rozvrat, naříkala architektka Jiřičná v ČT

23.06.2016 13:52

O svých názorech na probíhající referendum o setrvání Velké Británie v EU hovořila v dnešním ranním vysílání České televize světoznámá designérka a architektka Eva Jiřičná, která žije dlouhodobě ve Velké Británii.

Brexit: Jsem smutná, že probíhá referendum. Způsobí rozvrat, naříkala architektka Jiřičná v ČT
Foto: red
Popisek: Eva Jiřičná při vyhlášení Young Architect Awards 2013

To, že probíhá referendum, je jí líto. Domnívá se, že tato situace neměla nikdy nastat. „Ať se stane, co se stane, způsobí to rozvrat celé země,“ obává se.

Stejně jako mnoho jejích kolegů a známých si myslí, že ti, kteří jsou na straně brexitu, slibují naprosto nemožné. „Jsou to lidé, kterým člověk těžko může věřit. Ale vykládejte to těm, kteří je podporují a kteří si myslí, že od zítřka, když ten brexit dopadne, že se všecko změní. Že děti budou mít novou školu a chleba bude o 50 % lacinější,“ prohlásila.

Přiznala ale, že nemá nejmenší tušení, jak referendum dopadne. Ví jen, že všichni její přátelé budou hlasovat pro setrvání Británie v EU. Zastánce brexitu prý potkala ve vlaku. Ptala se jich, co si myslí, že se po brexitu změní. Prý jí řekli, že jejich děti budou mít místo ve škole. „Podívejte, kolik tady máme uprchlíků,“ argumentovali.

Jiřičná upozornila, že v Anglii připadá na deset nemocničních sester jen jedna anglická, zbytek jsou přistěhovalci. Podobně to vypadá ve stavebním průmyslu. Poukázala na to, že tito cizinci platí daně, a tak země z nich má profit jako z jakéhokoliv jiného Angličana.

Myslí si, že Britové nejsou dobře informovaní. Ani ona sama ne. Přesto by viděla budoucnost země černě, pokud by z EU vystoupila.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vam

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…