Brexit možná zachránil svět od třetí světové války. Obeznámený expert z Washingtonu má jasno

01.07.2016 10:21

Ekonom Paul Craig Roberts v rozhovoru pro íránskou televizi konstatuje, že brexit může zabránit vypuknutí třetí světové války, protože oslabuje pozici USA. Po brexitu může podle někdejšího pracovníka na ministerstvu financí USA dojít k rozpadu EU a následně k rozpadu NATO. Severoatlantická aliance je nástrojem agrese Spojených států USA vůči Libyi nebo Íránu. Tato slova Roberts pronesl v rozhovoru pro íránskou televizi.

Brexit možná zachránil svět od třetí světové války. Obeznámený expert z Washingtonu má jasno
Foto: Hans Štembera
Popisek: Vlajka Velké Británie

Íránská televize PressTV.ir přinesla rozhovor s ekonomem a bývalým pracovníkem ministerstva financí USA Paulem Craigem Robertsem, podle něhož brexit může zachránit svět před třetí světovou válkou. Odchod Velké Británie z EU může následně vést k odpoutání dalších států od Bruselu. A nakonec může dojít i k rozpadu NATO, což je podle ekonoma přesně to, co je v zájmu světového míru. NATO je podle jeho názoru hlavní převodovou pákou pro šíření válek ve světě.

Paul Craig Roberts (1939) je člen The Institute for Political Economy, držitel několika ocenění (např. Treasury Department’s Meritorious Service Award za nebývalý přínos na poli politické ekonomiky). Věnoval pedagogické činnosti a na několika amerických univerzitách přednášel ekonomii. Mimo to se také věnoval novinařině a byl editorem a sloupkařem v The Wall Street Journal a v roce 1992 dokonce obdržel Warren Brookes Award za své články. Je také například autorem publikace „Selhání kapitalismu volného trhu a ekonomický úpadek západu: Cesta k nové světové ekonomice“.

„Odchod Británie z EU je příslibem záchrany lidstva před světovou válkou, protože Washington potřebuje světovou válku, aby mohl získat kontrolu nad celým světem, což znamená i nad Čínou, Ruskem a Íránem,“ konstatoval Roberts.

Celý rozhovor naleznete zde

Ale boj za mírový svět ještě neskončil. Americká i Evropská centrální banka se bude snažit potrestat Brity za jejich rozhodnutí a budou útočit na libru. Miliardář George Soros a Japonsko jim v tom prý budou zdatně pomáhat. Cílem je, aby si Britové řekli, že udělali chybu, a vrátili se do EU.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…