Britové dnes volí parlament. Jak to dopadne, může být klíčové i pro EU

07.05.2015 9:01

Dnes ráno se ve Velké Británii otevřelo zhruba padesát tisíc volebních místností. Předvolební průzkumy slibují vyrovnaný souboj mezi konzervativci premiéra Davida Camerona a labouristy Eda Milibanda i úspěch skotských nacionalistů. Volit se začalo v 7 hodin místního času, tedy v 8 hodin SELČ. Zavřou se v deset večer místního času. První výsledky se čekají krátce poté.

Britové dnes volí parlament. Jak to dopadne, může být klíčové i pro EU
Foto: archiv
Popisek: Britský premiér David Cameron

V zemi je na 50 milionů oprávněných voličů, kteří mohou rozhodovat o složení 650členného parlamentu. Angličané volí také místní zastupitele.

V parlamentních volbách jde mimo jiné o to, zda se uskuteční referendum o setrvání země v Evropské unii slibované konzervativci. Zatím se ale zdá, že toryové nejen nedosáhnou většiny, ale nemusí se jim podařit ani sestavit koalici. Většinu nezískali ani v předchozích volbách před pěti lety a do koalice museli přibrat liberální demokraty.

Dnešní volby by měly potvrdit pokračující rozpad systému dvou stran včetně skutečnosti, že ve Skotsku se stala dominantní politickou silou Skotská národní strana (SNP) v čele s mimořádně oblíbenou Nicolou Sturgeonovou. Černým koněm voleb by se mohla stát protievropská Strana nezávislosti Spojeného království (UKIP).

Obě hlavní strany se v kampani soustředily na ekonomiku, na hluboké škrty zavedené dosavadní koalicí a na budoucnost státního zdravotnictví.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vam, čtk

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

migranti

Dobrý den, prohlášení Nerudové o migrantech jsem taky nepobral. Ale můj dotaz zní, zda se ví, kolik je v ČR aktuálně migrantů? A co si myslíte o migrantech z Ukrajiny? Máme je přijímat?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zdeněk Pohlreich zničil dnešní politiku. „Na plný kule...“

11:08 Zdeněk Pohlreich zničil dnešní politiku. „Na plný kule...“

„To, co mně na tom vadí nejvíc, je to, že tady někdo do tebe něco hustí na plný kule a snaží se tě p…