Britové sčítají hlasy, konzervativci sčítají škody. Rezignuje Theresa Mayová?

09.06.2017 7:43

Britové stále sčítají hlasy odevzdané ve volbách a vládní konzervativci Theresy Mayové sčítají škody. V předčasných volbách, které vyhlásila právě Mayová, aby posílila svou pozici pro jednání o brexitu, konzervativci ztratili většinu v parlamentu. Už se ozývají hlasy, které vyzývají Mayovou k rezignaci.

Britové sčítají hlasy, konzervativci sčítají škody. Rezignuje Theresa Mayová?
Foto: Hans Štembera
Popisek: Vlajka Velké Británie

Politický editor BBC napsal pár řádek o tom, jaký osud teď čeká dosavadní premiérku Theresu Mayovou. Budoucnost Mayové prý nebude právě nejrůžovější, když se vezme v potaz, že dáma vypsala předčasné volby, nesla plnou zodpovědnost za volební kampaň a teď ztrácí kontrolu nad parlamentem.

Britští konzervativci Theresy Mayové ztrácejí většinu v britské dolní komoře. Krátce po uzavření volebních místností odhady říkaly, že konzervativci budou mít jen 316 křesel z 650, takže neudrží většinu. Průběžné sčítání hlasů ukazuje, že konzervativci mají 295 křesel, zatímco opoziční labouristé získali 251 křesel. Strana UKIP, která nejhlasitěji prosazovala brexit, zcela vybouchla. Pravděpodobně nebude mít jediného poslance.

Celý článek naleznete zde

Bývalá ministryně Anna Soubryová bez obalu prohlásila, že konzervativci vedli „hroznou kampaň“ a odpovědnost za to nese právě Mayová. Když se jí BBC zeptala, kde se asi stala chyba, když konzervativci ztratili vládní většinu, odvětila: „Kde chcete, abych začala? Byla to strašná kampaň.“ Mayová by podle Soubryové měla zvážit setrvání v čele strany a vlády. Jinými slovy, nepřímo ji vyzvala k rezignaci.  

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Sežrali“ je na bojišti, teď i v obchodech. Výsměch Rusů nezná mezí

18:05 „Sežrali“ je na bojišti, teď i v obchodech. Výsměch Rusů nezná mezí

Rusko chystá výstavu v moskevském parku Patriot, kde vystaví ukořistěné ukrajinské tanky západní výr…