Britové zuří. Fotbalisté Saúdské Arábie odmítli uctít oběti masakru z Londýna. A podívejte, co k tomu prohlásil imám

09.06.2017 7:17

Saúdská Arábie je mnohými považována za hlavního sponzora světového terorismu. Notně pošramocené renomé své země příliš nevylepšili ani saúdští fotbalisté, kteří odmítli držet minutu ticha za zemřelé po teroristickém útoku v Londýně.

Britové zuří. Fotbalisté Saúdské Arábie odmítli uctít oběti masakru z Londýna. A podívejte, co k tomu prohlásil imám
Foto: Archiv vydavatele Vaše věc
Popisek: Rakousko, muslimové

Pozůstalí po obětech teroristického útoku v Londýně jsou pobouření chováním fotbalistů Saúdské Arábie před zápasem s Austrálii. Místo uctění obětí tradiční minutou ticha se saúdští hráči rozptýlili po hřišti a začali se standardně rozcvičovat. A to přesto, že australští hráči se naopak semkli dohromady a obětem hold vzdali. Tým Saúdské Arábie nicméně již předem avizoval, že minutu ticha držet nehodlá, protože „něco takového není v souladu se saúdskou kulturou“.

Australští a britští fanoušci na stadiónu i sociálních sítích neskrývali svoji rozhořčenost. Příspěvky některých nelze vzhledem k vulgárnímu tónu ani překládat. Jiní se podivovali nad vysvětlením saúdské strany a připomínali, že Saúdové požadují po cizincích ve své zemi dodržování všech svých zvyklostí, ale sami nejsou ochotni vyjít vstříc ostatním ani v nejmenším. Další zase nabádali organizaci FIFA, aby si to se Saúdy vyříkala.

Britský deník Daily Mail zmiňuje, že nejvyšší fotbalovou ligu ve Velké Británii hraje spousta muslimů a nikdo z nich obvykle minutu ticha nebojkotuje. A co víc, deníku se podařilo zjistit, že minimálně ve dvou případech v nedávné minulosti se saúdští hráči minuty ticha coby vyjádření úcty k zemřelým zúčastnili. Loni to bylo na počest zemřelých brazilských hráčů při letecké havárii a saúdští házenkáři stejně uctili v lednu 2015 smrt krále Abdalláha.

Jednání saúdských fotbalistů vzbuzuje značné rozpaky a někteří je přímo obviňují z toho, že zemřelé neuctili minutou ticha proto, že se záměry teroristů v podstatě souzní. Je alarmující, že něco takového netvrdí jenom zapřísáhlí kritici islámu a Saúdské Arábie, ale dokonce i imám Shekh Mohammad Tawhidi. Ten na dotaz britského deníku konstatoval, že v očích muslimů jsou organizátoři teroristických útoků mučedníci.

„Saúdští fotbalisté nerespektovali minutu ticha, protože pro muslima není hříchem zabít nevěřícího. Je naprostá lež, když někdo tvrdí, že muslimská kultura neuznává minutu ticha za zemřelé. Takže ti fotbalisté minutu ticha nedrželi, protože stojí na stejné straně jako džihádisti. Pro ně jsou ti teroristé mučedníci, kteří se dostanou do ráje. Pokud by minutu ticha drželi, tak by se před očima obyvatel Saúdské Arábie jen zesměšnili. Samozřejmě musím dodat, že to nemusí takto platit úplně u všech hráčů,“ vysvětlil.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: pro

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

4:46 Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

„Přijde k většímu a staršímu bratrovi, protože tak se to tradovalo, a tak moc se mu chce dostat do a…