Britská BBC se podívala na nezávislý stát Liberland Čecha Víta Jedličky. A toto zjistila

16.11.2016 21:50

I v BBC zaregistrovali snahu Čecha Víta Jedličky o ustavení nezávislého státu Liberland na pomezi Chorvatska a Srbska. Samozvaný prezident údajně nezávislé země má zakázaný vstup do své země, tak na ni hledí alespoň z lodi na Dunaji.

Britská BBC se podívala na nezávislý stát Liberland Čecha Víta Jedličky. A toto zjistila
Foto: Radim Panenka
Popisek: Vlajka nového státu Liberland, který založila skupina Čechů

Liberland představuje jen pár kilometrů země pravidelně zaplavované Dunajem. Vít Jedlička ze strany Svobodných tvrdí, že je to území, k němuž se nehlásí ani Chorvatsko, ani Srbsko, mezi kterými leží, takže na něm lze vyhlásit nezávislý stát se svou měnou, ústavou a obyvatelstvem. Kdyby se ale Jedlička dnes pokusil vstoupit na tento nevelký kus země, chorvatská policie by ho podle všeho obratem zatkla.

Stát vznikl v létě 2015. Jedlička se stal jeho prezidentem a díky online registracím občanství dnes vládne asi půl milionu občanů. Jmenoval vládu, nechal vytisknout pasy a snaží se o uznání svého území. Má to ale háček. Jak Chorvatsko, tak Srbsko sice tvrdí, že o malý pruh země nestojí, ale to ještě neznamená, že na svých hranicích umožní vznik nového státu. „Každý, kdo se pokusí vstoupit na půdu Liberlandu, a to ať po vodě, nebo po souši, je zadržen a dostane pokutu,“ píše BBC.

Celý článek naleznete zde

Zatčen byl i Jedlička. Ten se však svého snu o nezávislé liberální zemi nemíní jen tak vzdát. Pokud ho chorvatská policie nechce pustit na souš, hodlá svůj stát řídit z lodi na Dunaji. Hledá zahraniční investory a snaží se navázat kontakty s dalšími státy. Do své „země“ však necestuje jako politik, ale jako zahraniční turista.

Ministrem zahraničí Liberlandu byl José Miguel Maschietto. Ten na sebe prozradil, že se zúčastnil mírové operace OSN v Kosovu, ale BBC zjistila, že to není pravda. V minulosti se vydával také za klavírního virtuóza. Žádným virtuózem však není, hraje pouze průměrně. Když reportér BBC Jolyon Jenkins upozornil Jedličku, že je Jedličkův ministr zahraničí lhářem, odvolal ho. Posléze projevil přání zaměstnat reportéra a to jako agenta zpravodajských služeb Liberlandu.

Jedlička prý svou snahu myslí upřímně, z jeho strany podle názoru reportéra nejde o žádný podvod, ale údajně žije ve světě fantazie.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

4:46 Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

„Přijde k většímu a staršímu bratrovi, protože tak se to tradovalo, a tak moc se mu chce dostat do a…