Britský expert, který zkoumá Ukrajinu: Kyjev zaplatí za vítězství vysokou cenu. Jak se asi zachovají lidé, kterým bombardují domy

19.08.2014 8:08

Britský akademik Ammon Cheskin, působící na univerzitě v Glasgow, se obává, že konflikt na Ukrajině nemůže skončit vítězstvím. K tomu je totiž potřeba, aby každá z válčících stran měla jasnou představu, co toto „vítězství“ znamená. Například za druhé světové války všichni věděli, že vítězstvím je jen totální a ponižující porážka Německa.

Britský expert, který zkoumá Ukrajinu: Kyjev zaplatí za vítězství vysokou cenu. Jak se asi zachovají lidé, kterým bombardují domy
Foto: Jan Rychetský
Popisek: Nastupující prezident Petro Porošenko děkuje lidu

Anketa

Bude koncem roku 2017 Andrej Babiš ještě v politice?

hlasovalo: 6417 lidí

Jenže nyní nikdo neví, co vlastně vítězství znamená. Nikdo totiž ani neví, o jakou válku se vlastně jedná. Zda o občanský konflikt mezi vládou a separatisty, nebo o nějakou formu mezinárodního konfliktu Rusko - Ukrajina. Prezident Putin důsledně trvá na první možnosti, jeho protějšek Porošenko na druhé. Děsivé je to, že úplnou pravdu nemá ani jeden z nich a v nepřehlednosti tohoto konfliktu je podle Cheskinova textu, který v češtině přinesly Britské listy, jeho největší tragika.

Cheskin se otázkou Ukrajiny a jejího vztahu k Rusku a EU zabývá ve své badatelské činnosti dlouhodobě. Varuje především před tím, že nikdo neví, co si vlastně myslí těžce zkoušení obyvatelé východní Ukrajiny. Sociologická šetření před válkou naznačovala, že si navzdory všem problémům přejí setrvání pod vlajkou Ukrajiny, byť s případnými ústupky v podobě federalizace. Jenže měsíce bombardování jejich příbytků mohly situaci zásadně změnit.

Pokud se ukrajinským jednotkám podaří zpacifikovat separatisty, získat kontrolu nad východem území a ovládnout hranici s Ruskem, nikdo nejspíš nebude oslavovat, protože to rozhodně nebude znamenat vyřešení konfliktu. Už proto, že Rusko bude moct nadále vést propagandistickou válku, a regiony, které mají na Rusko historicky silnou vazbu, jí samozřejmě dál budou naslouchat.

Celý komentář ZDE.

A ukrajinské úřady naznačují, že této propagandě budou nadále ochotně poskytovat munici.„Ukrajinská vláda zjevně signalizuje, že respekt pro jednotlivé životy lidí na jihovýchodní Ukrajině je méně důležitý než existence a přežití ukrajinského státu,“ píše Cheskin. Tento postoj mohou někteří vnímat jako logický, ale lidé, kterým kvůli tomu vlastní armáda bombarduje domy, jej budou vykládat spíše jako nelidský. Posedlost současné kyjevské garnitury vojenským vítězstvím bude podle něj vykoupena velmi vysokou cenou.

„Pokud bude rozhodné Rusko a unavené a rozhněvané civilní obyvatelstvo z chaosu obviňovat Kyjev, bude to chabé a křehké vítězství,“ uzavírá akademik. Vladimir Putin si podle něj je tohoto faktu vědom velmi dobře.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: jav

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…